– Smart decisions for sustainable forest management –
(Decizii inteligente pentru un management durabil al pădurilor)
Proiectul OptFor-EU dorește să dezvolte, împreună cu administratorii de păduri și alți actori relevanți din domeniul forestier, un Sistem de Suport Decizional (DSS) care să le furnizeze acestora soluții pentru atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la efectele acestora, având la bază rezultatele științifice, în vederea optimizării serviciilor ecosistemice forestiere (FES) și sporirii rezilienței pădurii și a capacității acesteia de a atenua schimbările climatice în întreaga Europă.
Pentru a îndeplini obiectivul stabilit prin Acordul de la Paris privind limita de 1,5oC pentru încălzirea globală, dar și angajamentul de neutralitate climatică până în anul 2050 conform Pactului Verde European sunt necesare reducerea semnificativă a emisiilor antropogene și creșterea capacității de absorbție a CO2.
Capacitatea pădurilor, inclusiv a celor virgine, de a absorbi CO2 compensează parțial creșterea emisiilor antropogene de CO2, oferind o protecție la scară largă împotriva schimbărilor climatice.
În funcție de caracteristicile acestora și de circumstanțele locale, precum practicile de gestionare sau serviciile ecosistemice, pădurile pot varia de la absorbție netă de CO2 la emitere de CO2.
Proiectul „OPTimising FORest management decisions for a low-carbon, climate resilient future in Europe (OptFor-EU)” va dezvolta un Sistem de Suport Decizional (DSS) pentru a furniza administratorilor de păduri și altor actori relevanți soluții personalizate pentru optimizarea servicilor ecosistemice forestiere (FES) în întreaga Europă.
Proiectul OptFor-EU are cinci obiective specifice:
Îmbunătățirea caracterizării științifice a raportului pădure-climă și a serviciilor ecosistemice forestiere;
Furnizarea unui cadru de modelare bazat pe nevoile utilizatorilor;
Abilitarea și susținerea administratorilor de păduri pentru a lua decizii informate în vederea sporirii rezilienței și a decarbonizării în mediul forestier;
Dezvoltarea unui nou și inovator Sistem de Suport Decizional (DSS);
Crearea unei legături strânse între prioritățile strategice ale UE, cercetare și actorii relevanți din domeniul forestier;
Bazându-se pe o abordare de tip cerere-ofertă, metodologia proiectului combină un proces iterativ de consolidare a datelor, modelare și dezvoltare a soluțiilor alături de administratorii forestieri și actorii relevanți din toate tipurile de păduri din Europa.
Sistemul de Suport Decizional (DSS) va fi conceput și testat în 8 zone de studiu, pentru a furniza un serviciu funcțional, aproape de nivelul operațional (TRL7) la nivel european, în timp ce un plan de adoptare și implementare va maximiza impactul societal și economic al acestuia.
Studii de caz
Norvegia
Impactul schimbărilor climatice asupra potențialului de decarbonizare și aprovizionare cu servicii ecosistemice forestiere în comitatul Vestfold și Telemark.
Lituania
Impactul schimbărilor climatice asupra potențialului de decarbonizare și aprovizionare cu servicii ecosistemice forestiere în Parcul Național Čepkeliai – Dzūkija.
Marea Britanie
Impactul schimbărilor climatice asupra decarbonizării pădurilor din Marea Britanie și a potențialului de aprovizionare cu servicii ecosistemice forestiere, utilizând Pădurea Wytham ca studiu de caz.
Germania
Elaborarea regulilor pentru bugetarea veniturilor din carbon și lemn, luând în considerare și alte servicii ale ecosistemelor forestiere și schimbările climatice.
Austria
Identificarea potențialului maxim de decarbonizare al Rezervației Biosferei Pădurea Viena fără a compromite alte servicii ale ecosistemice necesare.
România
Evaluarea impactului schimbărilor climatice asupra potențialului de decarbonizare și aprovizionare cu servicii ecosistemice forestiere din România în funcție de altitudine.
Spania
Evaluarea impactului schimbărilor climatice asupra potențialului de decarbonizare a pădurilor de pini din Extremadura. Provocare specifică abordată: incendii de pădure, secetă, eroziune, depopulare rurală.
Italia
Sustenabilitatea serviciilor ecosistemice forestiere furnizate de Pădurea Model Florentine Mountains (Foresta Modello Montagna Fiorentina) în contextul schimbărilor climatice și cerințelor de „neutralitate climatică”.
Funded by the European Union Horizon Europe programme, under Grant agreement n°101060554. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.
Proiect finanțat prin programul Orizont Europa al Uniunii Europene, în baza acordului de grant nr.101060554. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Cercetare. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea
Grafice – parametri meteorologici |
Catalog – parametri meteorologici |