Atentionarile si avertizarile pentru fenomene meteorologice periculoase
Necesitatea emiterii unei atentionari este impusa in primul rand de periculozitatea fenomenului prognozat, prin aceasta intelegand atat amploarea evolutiei sale, cat si potentialul distructiv, acesta din urma estimat in raport cu gradul de vulnerabilitate al regiunilor afectate (aglomerari urbane, zone predispuse geomorfologic unor riscuri meteo-climatice deosebite). In acest context au fost stabilite anumite praguri vizand valori ale parametrilor meteorologice ce definesc fenomene potential periculoase si in functie de care s-au elaborat coduri de culori, ce redau gradual periculozitatea fenomenelor asteptate.
Un al doilea factor care trebuie luat in considerare in estimarea necesitatii elaborarii unei avertizari meteo il constituie “antecedentele” recente ale evolutiei vremii intr-o anumita regiune. De exemplu, in conditiile unui sol deja saturat in urma precipitatiilor cazute in perioada anterioara, pragul minim impus de codul galben poate fi coborat semnificativ.
In cazul in care aparitia fenomenelor periculoase este estimata a se produce in urmatoarele 3 pana la 6 ore, sunt emise avertizarile pentru fenomene meteorologice periculoase imediate (de tip “nowcasting”). Fenomenele asociate furtunilor convective fac in principal obiectul acestui gen de avertizari, deoarece aparitia si evolutia acestora se monitorizeaza folosind produsele radar si satelitare.
Din anul 2007 Romania face parte din grupulm celor 29 de tari care au a aderat la “meteoalarm” https://www.meteoalarm.org. Aici gasim cele mai relevante informatii privind conditiile meteorologice extreme din Europa.
Grafice – parametri meteorologici |
Catalog – parametri meteorologici |