Modelul nehidrostatic de predictie atmosferica WRF a fost implementat in Administratia Natonala de Meteorologie si ruleaza in regim operational o data pe zi, la ora 12 UTC, pe doua domenii imbricate, la rezolutiile spatiale: 3 km – 111×101 puncte de grila si 1 km – 181×193 puncte de grila, 35 de nivele verticale.
Sistemul de ecuatii folosit de model este un sistem de ecuatii complet compresibile, Eulerian si nehidrostatic, cu posibilitatea rularii si in regim hidrostatic. Ecuatiile modelului pot fi reprezentate in trei tipuri de proiectii: Lambert, Polar stereografic si Mercator. Modelul foloseste coordonate de tip sigma-presiune, care urmaresc topografia. Grila orizontala a modelului este de tip Arakawa-C, iar schema numerica folosita este de tip Runge-Kutta de ordinul 3.
Condiţiile initiale si la frontiera sunt interpolate din datele obtinute in urma rularii modelului COSMO la rezolutia de 7 km. Variabilele prognostice utilizate sunt: u, v, w, perturbatia temperaturii potentiale si a geopotentialului, energia cinetica turbulenta, raportul de amestec a apei din nor (in diferite stari de agregare).
Prognozele numerice ale modelului WRF la rezolutii inalte pot fi utilizate atat de catre meteorologii previzionisti în luarea unor decizii referitoare la prognoza de scurta si medie durata a vremii pentru diferite zone geografice, cat si pentru aplicatii adiacente, cum ar fi producerea de energie electrica cu ajutorul centralelor eoliene.
Produse de prognoza numerica realizate cu ajutorul modelului WRF:
Grafice – parametri meteorologici |
Catalog – parametri meteorologici |