Modelul nehidrostatic de prognoza numerica a vremii COSMO (versiunea 4.13) a fost implementat si ruleaza in cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie in regim operativ, pe un Cluster Linux IBM, la urmatoarele rezolutii spatiale: 7 km (la orele 00 UTC si 12 UTC) si 2.8 km (la ora 00 UTC).
Domenile operative pentru rularile modelului COSMO sunt de 201×177 puncte de grila pentru rezolutia orizontala de 7 km si 361×291 puncte de grila pentru rezolutia orizontala de 2.8km, acoperind intreg teritoriul tarii.
Ecuatiile modelului sunt formulate in coordonate orizontale geografice rotite, folosind o grila de tip Arakawa-C si o coordonata verticala generalizata ce urmareşte orografia cu o grila verticala de tip Lorentz. Schema de integrare în timp este de tip Runge-Kutta de ordinul 3. Pentru rezolutia de 7 km, in cadul Administratiei Nationale de Meteorologie se realizeaza asimilarea de date de tip SYNOP.
Folosind rezolutia orizontala de 7km, modelul de predictie pe arie limitata COSMO este rulat pentru o anticipatie de 78 de ore, cu un numar de 40 de nivele verticale. Conditiile initiale si la limita folosite pentru rularea modelului COSMO la aceasta rezolutie provin din datele modelului global GME, iar cele pentru rezolutia de 2.8 km sunt obtinute aplicand o procedura de interpolare a rezultatelor rularii modelului la rezolutia de 7 km. Pentru cea de-a doua rezolutie, modelul este rulat multiprocesor pentru o anticipatie de 30 de ore avand 50 de nivele verticale.
Prognozele numerice ale acestui model sunt procesate si ilustrate grafic, fiind utilizate zilnic in elaborarea prognozelor de scurta si medie durata. Parametrii de iesire ai modelului COSMO pot fi prezentati pe domeniul de integrare sau pe subdomenii, pentru diferite intervale de prognoza, sub forma de harti cu unul sau mai multi parametri, fisiere text, animatii, etc.
Produse de prognoza numerica realizate cu ajutorul modelului COSMO:
Grafice – parametri meteorologici |
Catalog – parametri meteorologici |