Termenul RADAR este un acronim al expresiei englezesti „RAdio Detection in Azimuth and Range” ceea ce inseamna detectie radio in azimut si distanta.
RADAR reprezinta un echipament de radiolocatie care emite microunde electromagnetice si foloseste reflexia acestora pe diferite obiecte pentru a determina pozitia si distanta lor fata de zona de formare a fascicolului (antena radar).
Radarul de tip meteorologic este folosit pentru a identifica localizarea si deplasarea precipitatiilor, a estima tipul acestora (ploaie, zapada, grindina etc.) si a prognoza pozitia si intensitatea lor viitoare. Radarele moderne sunt radarele Doppler, capabile sa detecteze nu doar intensitatea precipitatiilor, dar si miscarea sistemelor precipitabile. Aceste informatii sunt analizate pentru a identifica structura furtunilor si potentialul de vreme severa.
Clasificarea radarelor
- dupa domeniul de aplicatie al acestora:
- radare meteorologice
- radare de geodezie
- radare de aviatie
- dupa felul platformei pe care se afla instalat:
- radare de sol, care la rindul lor pot fi fixe sau mobile,
- radare aeropurtate
- radare spatio purtate.
Clasificarea radarelor meteorologice se face dupa mai multe criterii:
- dupa locul unde este amplasat:
- de sol ( amplasat la sol) care pot fi radare fixe si radare mobile;
- aeropurtat (la bordul unor aeronave exista si radare meteorologice pentru evitarea zonelor periculoase pentru navigatia aeriana);
- spatiopurtat (la bordul satelitilor), mai rar folosite.
- dupa lungimea de unda folosita. Benzile de lungimi de unda cele mai folosite in detectia radar a tintelor meteo fac parte din domeniul microundelor si sunt:
- banda W cu lungimea de unda cuprinsa intre 0.3 si 0.8 cm si frecventa intre 35 si 94 GHz, pentru radare care detecteaza nori;
- banda K cu lungimea de unda cuprinsa intre 0.8 si 2 cm si frecventa cuprinsa intre 14 si 35 GHz pentru radare de ploaie;
- banda X cu lungimea de unda 3 cm si frecventa de circa 10 GHz , pentru radare de zapada;
- banda C cu lungimea de unda 5 cm si frecventa de 5 GHz;
- banda S cu lungimea de unda 10 cm si frecventa de 3 GHz.
- Benzile W, K, si X sint folosite la latitudini medii, benzile C si S sint folosite pentru radare de ploaie la latitudini tropicale.