Rețeaua națională de observații meteorologice
Rețeaua meteorologică națională activează în concordanță cu rețelele din alte țări, în cadrul programului mondial de veghe meteorologică permanentă, făcând parte din Regiunea VI – Europa, a Organizației Meteorologice Mondiale.
Staţiile meteorologice sunt amplasate în toate formele de relief, preponderent în regiunile de șes (71%) corespunzător concentrării populației și activităților economice. Stațiile meteorologice sunt amplasate de la nivelul mării (Gloria, Constanța, Sfântu Gheorghe) până pe culmile munților (Vârfu Omu – 2504 m, Călimani – 2021 m, Ceahlău Toaca – 1897 m). Spațial, stațiile meteorologice sunt prezente în toate regiunile istorice și administrative (stații județene funcționează în fiecare reședință de județ)
Începând din anul 2000 a fost demarată o amplă acțiune de dotare a stațiilor meteorologice cu aparatură automată, ceea ce a asigurat creşterea fiabilităţii şi preciziei măsurătorilor, omogenitatea datelor între reţelele de meteorologice datorită folosirii tehnicilor standardizate de măsurare, transmiterea cu frecvenţă mare a datelor meteorologice cât și satisfacerea tendinţelor şi cerinţelor noi apărute pentru observaţiile meteorologice.
Obligațiile internaționale ale României, ca țară membră a Organizației Meteorologice Mondiale, prevăd participarea în schimbul internațional de date meteorologice cu 23 de stații în rețeaua sinoptică de bază (RBSN) și cu 14 stații meteorologice în rețeaua climatologică de bază (RBCN).
Programe de măsurători și observații
Programele de observații și măsurători care se desfășoară în activitatea rețelei naționale sunt menite să satisfacă cerințele actuale în domeniul operativ al meteorologiei, să răspundă provocărilor lansate de cercetarea climatologică și să sprijine dezvoltarea durabilă a unor ramuri economice.
Programul de măsurători sinoptice asigură determinarea orară a parametrilor meteorologici care definesc starea atmosferei la un anumit moment de timp. De la data introducerii aparaturii automate, acest tip de program a putut fi detaliat și la frecvență sub-orară.
Programul climatologic a fost astfel conceput încât să ofere date medii ale parametrilor meteorologici care definesc starea atmosferei și informații asupra fenomenelor meteorologice asociate pentru perioade lungi de timp. Datele și informațiile achiziționate în cadrul acestui program sunt utilizate în cercetările climatologice privind schimbările climatice.
Programul agrometeorologic se desfășoară la acele stații meteorologice care sunt reprezentative pentru agricultură. Informațiile și datele prelevate în cadrul acestui program vizează atât starea atmosferei și a solului, cât și principalii parametri de dezvoltare a culturilor agricole.
Programul de măsurători aerologice este efectuat la câteva stații meteorologice din rețeaua națională, iar datele rezultate în urma sondajelor aerologice sunt de o importanță foarte mare pentru activitatea de meteorologie sinoptică, prin furnizarea caracteristicilor profilelor verticale ale temperaturii, umezelii, presiunii atmosferice și vântului.
Programul actinometric este într-o continuă dezvoltare pe măsura implementării aparaturii automate, asigurându-se în acest fel o expansiune spațială pentru măsurătorile radiației globale, nete și difuze.
Programul de poluare de fond cuprinde măsurători de chimia atmosferei (bioxid de carbon, ozon troposferic, bioxid de azot, aciditatea precipitațiilor, radiație solară directă și reflectată și radiație solară ultravioletă) efectuate la stația meteorologică Fundata.
Programul de măsurători nivologice se desfășoară numai la stații de munte și este menit să efectueze măsurători și observații asupra stratului de zăpadă în regiuni predispuse la formarea de avalanșe.
Scopurile activității de măsurători de suprafață
Conform prevederilor legale, activitatea de meteorologie este de interes public și are ca scop principal protecția meteorologică a vieții și a bunurilor.
Rețeaua națională își îndeplinește aceste obligații prin:
achiziția de date și informații meteorologice (date măsurate conform tipurilor de programe, date calculate prin utilizarea formulelor acreditate pe plan internațional, observații vizuale obținute de la observatori calificați) în vederea utilizării acestora pentru satisfacerea necesităților de cercetare pentru dezvoltarea domeniului, efectuarea de studii și servicii dedicate siguranței civile, producției materiale și apărării naționale;
participarea la gruparea pe probleme de interes economic a serviciilor meteorologice europene – ECOMET, la care România a aderat la 1 ianuarie 2008;
reconstituirea și stocarea metadatelor unităților din cadrul rețelei meteorologice naționale.
Coordonarea rețelei de stații meteorologice
Coordonarea rețelei naționale de stații meteorologice este asigurată de laboratoare specializate din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie și se concretizează prin:
Coordonarea rețelei de stații meteorologice
Coordonarea rețelei naționale de stații meteorologice este asigurată de laboratoare specializate din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie și se concretizează prin:
Grafice – parametri meteorologici |
Catalog – parametri meteorologici |