SERVICIUL METEOROLOGIC AL ROMÂNIEI
SCURTĂ ISTORIE
Starea vremii constituie o conditie de viata si o resursa de mediu. In consecinta, intr-o forma sau alta, meteorologia a fost si ramane o parte universala si permanenta a realitatii.
In cele ce urmeaza, sunt trecute in revista cateva repere istorice, semnificative pentru meteorologia romaneasca.
- 9-17 e.n. Poetul roman Ovidiu, in opera TRISTAE, descrie unele ierni aspre din Dobrogea si inghetarea marii la tarmul Pontului Euxin.
- 1420-1845. In CRONICELE BRASOVULUI se fac referiri la unele fenomene meteorologice deosebite.
- 1640. Grigore Ureche publica LETOPISETUL TARII MOLDOVEI, in care face referiri la apele mari din anul 1504 : „peste vara au fost ploi grele si puhoaie de apa cat s-au facut multa inecare” si la seceta din anul 1585 : „mare seceta s-au facut in tara, cat au secat toate izvoarele, vaile, baltile si unde prindeau mai inainte pesce, acolo arai cu plugul”.
- 1716. Dimitrie Cantemir elaboreaza DESCRIPTIO MOLDAVIAE, scriind „Despre asezarea Moldovei, despre hotarele ei cele mai vechi si cele noi si despre clima” precum si „Despre apele Moldovei”.
- 1788. Apare la Neapole lucrarea OBSERVAZIONI STORICHE NATURALI E POLITICHE INTORNI LA VALACHIA E MOLDOVIA, ce contine multe referiri meteorologice si climatice.
- 1840. La Scoala Vasiliana din Iasi se preda meteorologia ca stiinta, folosindu-se un manuscris in limba greaca, luat din biblioteca Mitropoliei.
- Sunt consemnate observatii meteorologice – mai mult sau mai putin sistematice – la Iasi (inca din 1770), la Bucuresti (incepand cu 1773), la Sibiu (incepand din 1789), la Cluj (incepand cu 1833), la Sulina (incepand cu 1857), la Giurgiu (incepand cu 1863), la Timisoara (incepand cu 1874), la Galati si la Braila (incepand cu 1878).
- 1884. La 18 / 30 iulie ia fiinta Serviciului Meteorologic al Romaniei sub conducerea lui Stefan Hepites, devenind una dintre cele mai vechi institutii stiintifice din Romania. La initiativa lui Stefan Hepites, Romania se inscrie inscris printre tarile fondatoare ale Organizatiei Meteorologice Internationale.
- 1889. Pe langa Serviciul Meteorologic al Romaniei se organizeaza Serviciul de Masuri si Greutati, iar ceva mai tarziu, o sectie de magnetism terestru si seismologie.
- 1891. Stefan Hepites este ales membru ďn Comitetul International de Meteorologie, la Conferinta de la Munchen.
- 1900. La Expozitia Internationala de la Paris, Serviciul Meteorologic al Romaniei primeste medalia de argint si „Diploma de onoare”.
- 1903. Cu prilejul Expozitiei Societatii de Stiinte, Serviciului Meteorologic al Romaniei i se decerneaza medalia de aur.
- 1908. Serviciul Meteorologic al Romaniei este integrat in Observatorul Astronomic si Meteorologic, sub autoritatea Ministerului Instructiunii Publice.
- 1915. Incepe efectuarea sistematica a sondarii atmosferei cu balon pilot, de catre statiile meteorologice militare.
- 1920. Se constituie Institutul Meteorologic Central in cadrul Ministerului Agriculturii si Domeniilor, prin despartirea de Observatorul Astronomic.
- 1922. Incep sondaje aerologice experimentale.
- 1924. Activitatile de seismologie si magnetism terestru se separa de Institutul Meteorologic Central. Institutul trece la Ministerul de Razboi pe langa Directia Superioara a Aeronauticii.
- 1925. Se organizeaza Serviciul sinoptic de prevedere a timpului.
- serie de statii incep activitatea operativa de sondaj Pilot.
- 1930. Se construieste la (aeroportul) Baneasa primul Observator Meteorologic, care, intre altele, devine si centru de formare profesionala. Institutul meteorologic revine in Ministerul Agriculturii si Domeniilor.
- 1936. Se organizeaza reteaua de observatii sinoptice de stat cu personal bugetizat si, prin aceasta, incepe sistematizarea sistemului meteorologic national.
- Institutul meteorologic este preluat in noul Minister al Aerului si Marinei.
- Se infiinteaza la Constanta primul centru regional de prognoza, iar in anii urmatori sunt date in functiune centre regionale la Bucuresti Baneasa, Cluj si Iasi.
- 1938. Mircea Herovanu initiaza primul program complex de fizica atmosferei si balneo-climatologie din Balcani.
- 1941. Incepe activitatea de sondaj cu avionul la Bucuresti.
- Institutul Meteorologic Central primeste un sediu propriu, care s-a dovedit a fi stabil pe o perioada mai lunga, in Bd. Magheru.
- 1942. Incepe activitatea de radiosondaj pe aeroportul Bucuresti Baneasa, folosindu-se radiosondele LANG.
- 1946. Nicolae Topor elaboreaza primele prognoze pe lunga si foarte lunga durata.
- 1948. Romania ratifica Conventia de la Washington din 1947 si schimba calitatea de membru fondator, cu aceea de membru cu drepturi depline al Organizatiei Meteorologice Mondiale.
- Se infinteaza la Bucuresti prima Scoala medie tehnica de meteorologie.
- 1949. Se infiinteaza (la Afumati) Observatorul de Fizica Atmosferei, sub conducerea prof. Mircea Herovanu.
- Consiliul stiintific al Institutului Meteorologic aproba programa analitica de specializare in domeniul meteorologiei la Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii Bucuresti.
- 1950. Incepe modernizarea sistemului de telecomunicatii interne prin instalarea primelor radiotelefoane la statiile de munte.
- Ia fiinta, in cadrul sectiei de Climatologie, primul Laborator de Agrometeorologie, iar in cadrul Sectiei Sinoptice – primul Laborator de prevedere a timpului pe lunga durata.
- 1951. Se infiinteaza Directia Generala Hidrometeorologica, ce include Institutul Meteorologic Central si Sectorul Hidrologic.
- Romania participa la primul Congres al Organizatiei Meteorologice Mondiale.
- 1952. Este adoptat actul legislativ prin care se asigura reprezentativitatea statiilor meteorologice si devine posibila reamplasarea multora dintre ele, dar si infiintarea altora noi. Se ajunge astfel ca, in 1959, reteaua meteo nationala sa cuprinda 102 statii sinoptice, 230 de statii climatologice, 1665 de posturi pluviometrice si 250 de posturi fenologice.
- 1954. Se trece de la comunicatiile meteorologice prin telegraf, in cod Morse, la solutii mai moderne, prin teleimprimatoare.
- 1955. Se infiinteaza Sectia de agrometeorologie.
- 1956. Se infiinteaza Consiliul de Stat (din 1975, Consiliul National) al Apelor, iar Institutul Meteorologic trece in subordinea acestuia si pierde administrarea retelei meteorologice, pastrand doar indrumarea metodologica.
- 1957. Se infiinteaza Observatorul Aerologic Constanta.
- 1958. La Observatorul de Fizica a Atmosferei incep experimentari de modificare a vremii si stimulare artificiala a precipitatiilor, prin insamantare de la sol.
- 1959. Incep sa se efectueze, in mod sistematic, masuratori aerologice conform reglementarilor OMM, la 4 termene de observatii standard, la cele 3 statii: Cluj, Constanta, Bucuresti.
- Se realizeaza, in colaborare cu Institutul de Cercetari Electrotehnice, contorul de fulgere, aparat imbunatatit ulterior si introdus in dotarea unor statii din reteaua nationala sinoptica.
- 1960. Se implementeaza o metoda grafo-analitica de calcul numeric al hartii probabile pe 24 h pentru nivelul de 500 hPa.
- Se utilizeaza, pentru prima data in Romania, tehnicile de teledetectie in domeniul hidrologiei.
- Se da in folosinta prima statie meteorologica automata conceputa si realizata in cadrul Institutului Meteorologic al Romaniei; instalata la Observatorul de Fizica Atmosferei de la Afumati si din 1961 mutata pe varful muntos Cozia (1677m).
- Se initiaza activitati de supraveghere a poluarii atmosferei.
- 1961. Institutul Meteorologic se muta in actualul sediu din Sos. Bucuresti-Ploiesti nr. 97.
- Se pun bazele primului sistem de comunicatii prin utilizarea legaturilor telex, intre centrul Bucuresti si centrele zonale de prevedere a vremii din Romania.
- 1962. Se introduc masuratorile specializate si incepe organizarea retelelor de radioactivitate si chimie ale aerului.
- Se infiinteaza la Arad Scoala postliceala de meteorologie, cu durata de 2 ani.
- 1963. Se instaleaza primele masini analitice de calcul, masini de sortat si tabulat cartele.
- 1965. Se infiinteaza Laboratorul de meteorologie dinamica, sub conducerea lui Nicolae Besleaga.
- Se realizeaza primele integrari numerice ale modelelor de prognoza numerica folosind calculatorul.
- 1966. Statia meteorologica automata de conceptie romaneasca este prezentata in stare de functiune la prima Expozitie Mondiala de statii meteorologice automate, de la Geneva.
- Se publica „Atlasul climatologic al Republicii Socialiste Romania” (153 harti).
- 1967. Se instaleaza (la Bucuresti) primul radar meteorologic.
- Sunt date in functiune 3 statii meteorologice automate construite in Institutul Meteorologic, amplasate pe vafurile muntoase Cozia (1677 m), Parangul Mic (2075 m) si Pietrosul Rodnei (2305 m).
- 1970. Ia fiinta Institutul de Meteorologie si Hidrologie, prin alipirea activitatilor de hidrologie celor de meteorologie.
- D. A. Davis, secretarul General al OMM, viziteaza Institutul, ocazie cu care inaugureaza prima statie de receptie a datelor furnizate de satelitii meteorologici la Bucuresti.
- 1973. Incepe constituirea retelei de radare meteorologice.
- Se repune in discutie problema combaterii grindinei si se realizeaza un numar de experimentari in zona viticola Dragasani.
- Se organizeaza Oficiul de Calcul al Institutului de Meteorologie si Hidrologie.
- Se infiinteaza primele statii din reteaua de supraveghere a poluarii de fond.
- 1974. Activitatea de meteorologie aeronautica este – partial – preluata de Ministerul Apararii Nationale.
- Observatorul de Fizica Atmosferei isi creeaza doua noi laboratoare: cel de chimie si poluare a aerului si cel de radioactivitate.
- 1976. Se fundamenteaza infiintarea unui centru de calcul pentru nevoi de prognoza.
- 1977. Prin utilizarea de minicalculatoare specializate in comunicatii si transmitere de date, Centrul National de Comunicatii isi imbunatateste conexiunea cu Sistemul Global de Telecomunicatii Meteorologice al OMM.
- 1980. Demareaza programul de observatii de ozon cu spectrofotometrul Dobson si participa la proiectul de cercetare a ozonului atmosferic initiat de OMM.
- 1982. Se da in functiune Centrul de Calcul Electronic, cu primul calculator electronic dedicat meteorologiei, fabricat in Romania, FELIX-C.
- Se dau in folosinta primele conexiuni automate (600/1200 bps) cu centrele meteorologice din Sofia, Budapesta, Moscova si Belgrad.
- 1984. Se pun bazele Colectivului de Cercetare pentru Meteorologie la Mezoscara, nucleul grupului de cercetari pentru modelarea numerica a atmosferei din urmatorii ani, sub conducerea lui Ion Draghici.
- 1985. Se reorganizeaza activitatea de prognoza pe lunga durata. Apare laboratorul de prognoze sezoniere.
- Se constituie Colectivul de Climatologie Dinamica, care va prelua ulterior si problema schimbarilor climatice.
- 1986. Se constituie, ca parte a Laboratorului de Metodica Meteo, doua sub-retele de statii meteorologice speciale: una, formata din 7 statii in zona muntilor Bucegi, pentru studii de meteorologie montana si alta, de 4 statii, pentru meteorologie marina.
- 1988. Intra in functiune la Bucuresti o noua versiune, imbunatatita (MRL-5), de radar si se fac primele tentative de digitizare a datelorsi de folosire a acestora in scopuri nowcasting, prin integrarea cu date satelitare.
- Are loc la Bucuresti a XX-a Conferinta a serviciilor meteorologice si hidrometeorologice din fostele tari socialiste.
- Se da in folosinta o noua cladire, in care urmeaza a se desfasura activitatea de radar, satelit si teledetectie.
- 1990. Meteo – France propune o colaborare cu tarile din Europa Centrala si de Est (proiectul ALADIN) in domeniul prevederii numerice a vremii, cu scopul de a dezvolta un model numeric de prevedere a vremii, care sa fie integrat pe domenii mici, la rezolutii inalte.
- 1991. Secretarul General al OMM, G.O.P.Obasi, viziteaza Romania.
- Se da in folosinta prima versiune a Sistemului National de Gestiune a Bazelor de Date Meteorologice (dBASE, FOXPRO).
- Se infiinteaza Societatea Meteorologica Romana (SMR) ca organizatie profesionala, apolitica si neguvernamentala.
- 1992. Se instaleaza sistemul de stocare / prelucrare a datelor climatice (CLICOM).
- Institutul de Meteorologie si Hidrologie devine filiala a Regiei Autonome Apele Romane cu titulatura : Institutul National de Meteorologie si Hidrologie. Observatoarele aerologice de la Cluj si Constanta, precum si toate radarele meteorologice de pe teritoriu, sunt transferate in administrarea Regiei Autonome Apele Romane.
- Se modernizeaza tehnologia de radiosondaj prin instalarea de echipamente Vaisala (DIGICORA) la Bucuresti si la Cluj.
- 1995. Activitatea de meteorologie aeronautica este cedata oficial Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).
- 1997. Romania participa la prima adunare Generala a Partenerilor Aladin (Paris) si semneaza alaturi de ceilalti parteneri primul Memorandum of Understanding, care formalizeaza si reglementeaza cooperarea in cadrul proiectului ALADIN.
- 1997. Modelul ALADIN devine operational la Bucuresti, insemnand o schimbare semnificativa a sistemului de prevedere numerica in Administratia Nationala de Meteorologie.
- 1998. Se incepe automatizarea sistemului national de comunicatii meteorologice, prin instalarea primului sistem de comutare de mesaje MESSIR-COM.
- Se instaleaza primul sistem automat de vizualizare a datelor meteorologice MESSIR – VISION.
- Prin HG 980 /1998 se infiinteaza Compania Nationala Institutul National de Meteorologie, Hidrologie si Gospodarire a Apelor S.A., care are 7 Centre Meteorologice Regionale ca sucursale si este operatorul tehnic al retelei nationale de masuratori meteorologice.
- Reteaua meteorologica revine in structura organizatorica si administrativa a institutului.
- Se reglementeaza colaborarea cu ROMATSA pe baza contractului nr. 97 / 05.03.1998 de furnizare date si prognoza meteo.
- 1999. Se initiaza proiectul privind sistemul meteorologic national integrat (SIMIN).
- Se instaleaza o statie de receptie si prelucrare a datelor (numerice) ale satelitilor americani (NOAA) de pasaj.
- Se produce cea mai importanta schimbare tehnologica in comunicatiile meteorologice nationale, prin introducerea comunicatiilor GSM intre statiile meteorologice si Centrele Meteorologice Regionale si a comunicatiilor satelitare (VSAT) intre Centrele Meteorologice Regionale si Bucuresti.
- 2000.
- Parlamentul Romaniei aproba Legea privind activitatea de meteorologie, care este promulgata de Presedintele Romaniei.
- Se semneaza contractul pentru proiectul SIMIN (sistemul meteorologic national integrat) pe baza HG nr.1073 din decembrie 1999.
- Se pun in functiune (la Bucuresti si Craiova) primele doua radare meteorologice Doppler (in banda C) si se instaleaza primele 12 statii meteorologice automate.
- Se implementeaza si se da in exploatare Sistemul de Gestiune a Bazelor de Date Relationale ORACLE.
- 2002.
- Intra in functiune noul Centru National de Prognoza de la Bucuresti, precum si Centrele Regionale de Pognoza.
- Activitatea de hidrologie se separa de cea de meteorologie si trece la Administratia Nationala Apele Romane.
- 2003.
- Se incheie proiectul SIMIN, ca prima faza de modernizare a infrastructurii de meteorologie care cuprinde 60 de statii meteorologice automate, reteaua de detectie a fulgerelor, 5 radare Doppler in banda S.
- Se incheie acordurile cu EUMETSAT si ECMWF, Romania devenind membru cooperant in anul 2004. Este gazduita la Sediul Societatii Meteorologice Romane din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie a X-a Sesiune a Comitetului Societatii Meteorologice Europene (EMS).
- 2004.
- La 1 ianuarie Romania adera la OPERA, care este unproiect pentru utilizarea operationala a radarelor meteorologice in Europa.
- Administratia Nationala de Meteorologie gazduieste a 4-a Sesiune a Conferintei Informale a Directorilor de servicii meteorologice si hidrologice din tarile din sud-estul Europei.
- Secretarul General al Organizatiei Meteorologice Mondiale, domnul Michel Jarraud, viziteaza Institutul.
- Se promulga legea 216/2004privind infiintarea Administratiei Nationala de Meteorologie, prin reorganizarea C.N. Institutul National de Meteorologie, Hidrologie si Gospodarire a Apelor.
- Se infiinteaza Scoala Nationala de Meteorologie, ca sucursala a Administratiei Nationale de Meteorologie.
- 2005.
- Administratia Nationala de Meteorologie gazduieste in luna mai Conferinta Tehinca a Organizatiei Meteorologice Mondiale pentru Instrumente si Metode de Observatii Meteorologice si de Mediu (TECO) in paralel cu Expozitia de Instrumente Meteorologice, Echipamente si Servicii (METEOREX).
- Modelul nehidrostatic COSMO (Consortiu pentru Modelare Numerica la Scara Mica) este rulat in regim operational pe un cluster Linux, la un pas de grila de 14 km.
- 2006.
- Se semneaza Memorandumul de Cooperare intre Serviciul Meteorologic Ungar si Administratia Nationala de Meteorologie.
- La nivelul Centrului National pentru Progoze Meteologice si Centrelor Meteologice Regionale este implementat sistemul software bazat pe tehnologii web pentru distribuirea automata catre utilizatori a produselor de diagnoza si prognoza in diferite formate.
- In cadrul Programului SIMIN, se dau in folosinta statiile radiometrice cu senzori de radiatie montati pe statiile meteorologice automate de la Bucuresti, Cluj, Craiova, Deva, Galati, Gura Portitei, Iasi, Timisoara.
- Administratia Nationala de Meteorologie devine partener in Proiectul RC-LACE (Cooperare Regionala pentru Modelarea Numerica pe Arie Limitata in Europa Centrala).
- 2007.
- Se semneaza Protocoale de colaborare cu Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare si cu Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.
- Se semneaza Conventia Cadru de Cooperare Stiintifica si Tehnica intre Administratia Nationala de Meteorologie si Meteo-France.
- Administratia Nationala de Meteorologie organizeaza la sediul sau din Bucurestia 18-a Sesiune a Conferintei Informale a Directorilor de Servicii Nationale Meteorologice si Hidrologice din tarile Europei Centrale (ICCED-18).
- Specialisti din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie contribuie la elaborarea Celui de-al Patrulea Raport IPCC (Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice-AR4/2007), organism caruia, pentru intreaga activitate, i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace.
- Este modernizata reteaua RMDCN, prin trecerea la tehnologia de comunicatii IP/MPLS VPN.
- 2008.
- Se publica Volumul – Clima Romaniei, Editura Academiei Romane.
- Administratia Nationala de Meteorologie devine membru cu drepturi depline la ECOMET (Gruparea pe Probleme de Interes Economic a Serviciilor Meteorologice din Zona Economica Europeana.
- Se organizeaza Cea de-a 8-a intalnire a Comitetului de Management si Grupurilor de Lucru Tematice in cadrul Programului European de Cooperare in Stiinta si Tehnologie (COST), Actiunea 725 – Stabilirea unei Platforme de Date Fenologice la Nivel European, pentru Aplicatii Climatologice.
- Administratia Nationala de Meteorologie gazduieste Intalnirea Grupului de Lucru pe probleme de Clima al Regiunii VI a Organizatiei Meteorologice Mondiale.
- Are loc la sediul Administratiei Nationale de Meteorologie din Bucuresti, Intalnirea de lucru cu o delegatie de la Organizatia Europeana pentru Exploatarea Satelitilor Meteorologici (EUMETSAT), condusa de dr. Lars P. PRAHM – director general, EUMETSAT.
- Romania se alatura altor Servicii Meteorologice Europene in Programul EMMA/METEOALARM initiat de catre EUMETNET (Retaua a Serviciilor Meteorologice Europene).
- Se semneaza Acordul de cooperare bilaterala cu Serviciul Meteorologic Ungar (OMSZ) pentru realizarea Programului EUMETNET (Coordonarea Activitatii de Predictie Numerica a Vremii – C-SRNWP).
- 2009.
- Se ruleaza in regim operational modelul nehidrostatic COSMO pe un cluster Linux, la un pas de grila de 7 si respectiv 2,8 km.
- Administratia Nationala de Meteorologie gazduieste Cea de-a 7-a Intrunire a Comitetului Managerial al Programului European de Cooperare in Stiinta si Tehnologie – European Project for Cooperation in Science and Technology (COST), Actiunea 734 – Impactul Schimbarilor si Variabilitatii Climatice asupra Agriculturii Europene: CLIVAGRI.
- Administratia Nationala de Meteorologie organizeaza Intalnirea de lucru in cadrul proiectului international de cercetare NATO SfP-978012 – Sistem de Modelare pentru Raspunsul de Urgenta in cazul Emisiilor de Substante Nocive in Atmosfera.
- Se semneaza Acordul dintre Romania si Organizatia Europeana pentru Exploatarea Satelitilor Meteorologici (EUMETSAT) pentru prelungirea periodei de aplicare a Acordul dintre Romania si EUMETSAT privind statutul de stat cooperant.
- 2010.
- Administratia Nationala de Meteorologie devine membru EUMETCAL (Invatamant Meteorologic European Asistat de Calculator), program al Retelei Serviciilor Meteorologice Europene (EUMETNET).
- Administratia Nationala de Meteorologie gazduieste Conferinta Europeana de Meteorologie Radar (ERAD 2010), la Sibiu, Romania, ocazie cu care se organizeaza o serie de cursuri si seminarii menite sa acopere lipsa de training in meteorologia radar europeana.
- Administratia Nationala de Meteorologie devine membru in cadrul Laboratorului European pentru Prognoza Furtunilor Severe (ESSL).
- Romania devine stat membru cu drepturi depline la Organizatia Europeana pentru Exploatarea Satelitilor Meteorologici (EUMETSAT), conform Legii 164/12 Iulie 2010(MO 518/26 Iulie 2010).
- Proiectul AIR-WARE, din cadrul Programului European LIFE+, care a realizat un sistem pilot operational pentru prognoza poluarii aerului in zona Bucuresti a primit din partea Comisiei Europene premiul – Best LIFE Environment Project.
- 2011.
- Administratia Nationala de Meteorologie gazduieste Intalnirea informala cu reprezentanti ai Organizatiei Europene pentru Exploatarea Satelitilor Meteorologici (EUMETSAT), la care participa inalti reprezentanti din conducerea EUMETSAT: dl. Angiolo ROLLI – Director Administrativ, dl. Ernst KOENEMANN – Director Dezvoltare Programe si dl. William SEYMOUR – Sef Serviciul Contracte, reprezentanti din cadrul MMP, MAE, MADR, MAI, MECMA, ASAS, ANPM si companii private (ROMATSA, AACR).
- 2012.
- 23 martie 2012: Administraţia Naţională de Meteorologie a sărbătorit ZIUA MONDIALĂ A METEOROLOGIEI, prin organizarea unei ceremonii festive în colaborare cuGrupul de Iniţiativă Ecologică şi Dezvoltare Durabilă (G.I.E.D.D.) şi alte instituţii de profil din Bucureşti.
- 6 iunie 2012: Forumul “RESURSELE PLANETEI SUB PRESIUNEA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE”, dedicat Zilei Mondiale pentru Diversitate Biologică (22 mai), Summit-ului Mondial G20 (Rio de Janeiro, 20-22 iunie) şi Zilei Mondiale a Mediului (5 mai).
- 8 iunie 2012: Cu prilejul celebrării Anului International al Cooperativelor, s-a desfaşurat simpozionul cu tema „PRIN COOPERATIE SPRE O LUME MAI EFICIENTĂ”, eveniment realizat la iniţiativa Fundaţiei G.I.E.D.D în colaborare cu: Academia Română, Forumul Academic Român, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu – Şişeşti”, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Apa Nova Bucureşti, Asociaţia Română de Mediu, etc.
- 18-19 Iunie 2012: Administraţia Naţională de Meteorologie a găzduit seminarul Grupului de Lucru Infrastructură din cadrul Proiectului FP7 CRYOLAND (The European Global for Environment and Security – Service Snow and Land Ice).Scopul seminarului a fost prezentarea stagiilor de dezvoltare atinse până în momentul de faţă, a obiectivelor propuse în cadrul proiectului şi luarea deciziilor pe termen scurt şi mediu cu privire la dezvoltarea şi implementarea task-urilor pentru perioada următoare.
- 2013.
- În data de 22 martie 2013, Administraţia Naţională de Meteorologie a sărbătorit Ziua Mondială a Meteorologiei, prin organizarea unei ceremonii festive în colaborare cu Grupul de Iniţiativă Ecologică şi Dezvoltare Durabilă (G.I.E.D.D.) şi alte instituţii de profil din Bucureşti, cu tematica: “ Observând vremea putem proteja viaţa şi bunurile.
- În perioada 24-26 aprilie 2013, Administraţia Naţională de Meteorologie a găzduit la sediul sau din București, Întâlnirile Grupului de Experți din cadrul Comisiei pentru Agrometeorologie (CAgM) a Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) și Grupului pentru Agrometeorologie al Regiunii VI a OMM.
- În intervalul septembrie 2012-iunie 2013, sub egida Organizaţiei Meteorologice Mondiale, în cadrul Proiectului IPA/2012/290-552 „Rezistență sporită la dezastre în zona de vest a Balcanilor și Turcia” (Building Resilience to Disasters in Western Balkans and Turkey) – Administraţia Naţională de Meteorologie, a organizat Cursul de instruire cu tema “On-the-job on Severe Weather Forecastings and Warnings”.
- În intervalul 9-11 iulie 2013, Administrația Națională de Meteorologie a găzduit „Primul seminar regional pentru dezvoltarea politicilor privind managementul secetei la nivel național (1st Regional Workshop on Capacity Development to Support National Drought Management Policies)”, la inițiativa comună a Organizației Meteorologice Mondiale (WMO), Secretariatul Convenției Națiunilor Unite pentru Combaterea Deșertificării (UNCCD), Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Programul Decenial al Națiunilor Unite pentru Dezvoltarea Resurselor în Domeniul Apei (UNW-DPC).
- În perioada 7-8 noiembrie 2013, a avut loc Sesiunea Anuală de Comunicări Științifice a Administrației Naționale de Meteorologie, la sediul central din București, Șos. București-Ploiești, nr. 97, la Sala “Ștefan Hepites”.
- 2014.
- În data de 21 martie 2014, Administrația Naţională de Meteorologie a sărbătorit Ziua Mondială a Meteorologiei, participând la forumul comun cu tematica: „Apă și Energie, Vreme și Climă – Implicarea Tinerilor pentru un Viitor Sustenabil și Pădurile României, Încotro?”
- Administrația Națională de Meteorologie a organizat, în perioada 1-2 aprilie 2014, „Întâlnirea tehnică de lucru cu factorii decizionali locali și alți utilizatori de profil, în scopul diseminării rezultatelor, prezentării bunelor practici ca măsuri de prevenire și diminuare a fenomenului de secetă în zona Câmpiei Caracalului, în cadrul Studiului pilot 2 al Proiectului SEE/C/0001/2.2./X – ORIENTGATE: „A structured network for integration of climate knowledge into policy and territorial planning (2012-2014)”.
- În perioada 7-10 aprilie 2014, s-a desfășurat Cel de-al 24-lea Seminar anual al Grupurilor de Modelare Numerică ALADIN și HIRLAM.
- Administrația Națională de Meteorologie a organizat, în perioada 5-16 mai 2014, etapa a 4-a a cursului internațional “On-the-job training severe weather forecasting and warnings” din cadrul Proiectului IPA 2012/290-552 -„Rezistență sporită la dezastre în zona de vest a Balcanilor și Turcia (“Building Resilience to Disasters in Western Balkans and Turkey)”.
- Administrația Națională de Meteorologie a organizat, în perioada 23-24 octombrie 2014, „Workshop-ul privind măsuri de adaptare la efectele schimbărilor climatice în agricultură” pentru diseminarea rezultatelor finale ale Studiului Pilot 2 al Proiectului SEE/C/0001/2.2./X – ORIENTGATE: „A structured network for integration of climate knowledge into policy and territorial planning (2012-2014)”.
- În perioada 6-7 noiembrie 2013 a avut loc Sesiunea Anuală de Comunicări Științifice a Administrației Naționale de Meteorologie, la sediul central din București, Șos. București-Ploiești, nr. 97, la Sala “Ștefan Hepites”
- 2015.
- În data de 23 martie 2015, cu prilejul sărbătoririi Zilei Mondiale a Meteorologiei, a avut loc Forumul cu tema:“Cunoașterea climei pentru prevenirea schimbărilor climatice”.
- În perioada 22-24 aprilie 2015, o delegație de la Centrul European pentru Prognoze Meteorologice de Durată Medie (ECMWF) a vizitat sediul Administraţiei Naţionale de Meteorologie din București și a fost organizat Cursul de training specializat în utilizarea datelor și produselor ECMWF.
- Administraţia Naţională de Meteorologie a organizat la sediul sau din București, în perioada 4-8 mai 2015, Sesiunea de training în domeniul radarelor meteorologice pentru meteorologi din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova, intitulată “Radarul meteorologic și aplicațiile acestuia în prognoza meteorologică”.
- În perioada 7-9 octombrie 2015, Administrația Națională de Meteorologie a organizat „Întâlnirea tehnică de lucru a experților din cadrul Comisiei de Agrometeorologie a Organizației Meteorologice Mondiale – CAgM (ICT)”.
- Administrația Națională de Meteorologie a organizat în perioada 5-6 noiembrie 2015 „Cea de-a 14-a Sesiune a Conferinței Informale a Directorilor Serviciilor Meteorologice și Hidrologice din SEE Europei (ICSEED-14)”.
- În perioada 19-20 noiembrie 2015, a avut loc Sesiunea Anuală de Comunicări Științifice a Administrației Naționale de Meteorologie, care s-a desfașurat la sediul central din București, Șos. București-Ploiești, nr. 97, la Sala “Ștefan Hepites”.
- 2016.
- În data de 23 martie 2016, Administrația Națională de Meteorologie a sărbătorit, la sediul său din București, Ziua Mondială a Meteorologiei. Tema propusă de către Organizația Meteorologică Mondială pentru anul 2016, a fost: “Mai cald, mai uscat, mai umed: Să privim viitorul în față”.
- Administrația Națională de Meteorologie a organizat Cea de-a 27-a Sesiune a Conferinței Informale a Directorilor Seviciilor Meteorologice și Hidrologice din Europa Centrală (ICCED-27), la București, în intervalul 4-5 aprilie 2016.
- În perioada 12-14 aprilie 2016, în calitate de stat membru al Organizației Meteorologice Mondiale, România, prin Administrația Națională de Meteorologie a avut responsabilitatea de a găzdui, la rândul său, Întâlnirile Grupului de Experți din cadrul Comisiei de Agrometeorologie: Focus Area 4: Dezvoltarea Capacităților Profesionale în Agrometeorologie (CAgM – OPCAME 4) și respectiv Grupului de Experți din cadrul Comisiei de Climatologie (CCI – OPACE 5).
- În perioada 1-2 noiembrie 2016, a avut loc Sesiunea Anuală de Comunicări Științifice a Administrației Naționale de Meteorologie, care s-a desfășurat la sediul central din București, Șos. București-Ploiești, nr. 97, la Sala “Ștefan Hepites”.
- 2017.
- În zilele de 9 și 10 februarie 2017, domnul Mihail ROIBU, Director al Serviciul Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova, a participat la întâlnirea tehnică de lucru cu specialiștii din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.
- Conform tradiției, în data de 23 martie 2017, Administrația Națională de Meteorologie a sărbătorit Ziua Mondială a Meteorologiei, cu tema: “Să înțelegem norii”.
- În perioada 27-28 aprilie 2017, Admininistraţia Naţională de Meteorologie a organizat „Conferința finală” a Proiectului SnowBall – Integrarea datelor de teledetecţie, din modelare şi in-situ pentru evaluarea parametrilor stratului de zăpadă şi a hazardelor asociate în perspectiva schimbărilor climatice.
- În data de 3 mai 2017, domnul Timothy C. GALLAUDET, Amiral în cadrul Fortelor Navale ale Statelor Unite ale Americii (SUA) a efectuat o vizită de lucru la sediul central al Administrației Naționale de Meteorologie din București
- În perioada 30 mai-01 iunie 2017, a avut loc la București, Întâlnirea partenerilor în cadrul Proiectului MOSES „Managing crOp water Saving with Enterprise Services”. Evenimentul a fost organizat de Administrația Națională de Meteorologie în colaborare cu Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor
- În perioada 16-21 octombrie 2017, în cadrul Proiectului “Săptămâna adaptării la schimbările climatice”, s-a organizat Conferința internaționala în scopul identificării măsurilor de prevenție și adaptare la efectele schimbărilor climatice. Partenerii implicați în proiect au fost: Administrația Națională de Meteorologie, Institutul Norvegian pentru Cercetarea Aerului, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor și Garda Națională de Mediu.
- În perioada 29-31 octombrie 2017 au fost organizate Vizita la hidrocentrala Vidraru din judeţul Argeş, Seminarul „Estimarea rezervei de apă utilizând observații avansate satelitare, aeriene și in-situ” și Întâlnirea de lucru dintre specialiştii români și norvegieni în domeniul teledetecţiei şi hidrologiei, cu participarea specialiştilor din România şi Norvegia
- În zilele de 9 și 10 noiembrie 2017, a avut loc Sesiunea Anualâ de Comunicări Științifice a Administrației Naționale de Meteorologie, eveniment realizat în colaborare cu Societatea Meteorologică Română
- În data de 12 decembrie 2017, a avut loc, la sediul central al Administrației Naționale de Meteorologie, vizita domnului Alessandro CHIARIELLO, managerul Programului de Educație și Pregătire Profesională (Eumetcal) din cadrul Rețelei Serviciilor Meteorologice Europene (EUMETNET).
- 2018.
- În zilele de 15 și 16 februarie 2018, Secretarul General al Organizației Meteorologice Mondiale, domnul Prof. Petteri Taalas, a participat la Sesiunea Plenară a Adunării Parlamentare a Uniunii pentru Mediterană, eveniment găzduit de Parlamentul României. În cadrul acestui eveniment, domnul Prof. Petteri Taalas a susținut un discurs privind problematica schimbărilor climatice și impactul asupra sectoarelor economice cheie la nivel mondial și regional.
- Un punct cheie al dezbaterilor a vizat posibilitatea găzduirii de către România, prin intermediul Administrației Naționale de Meteorologie, a unui Centru Regional de Agrometeorologie pentru Asociația Regiunală VI – Europa, având ca principale activități: pregătirea programelor de măsurători și observații de agrometeorologie, proiecte de cercetare pilot, precum și formarea profesională a experților în acest domeniu la nivelul serviciilor de meteorologie din Europa (conform RA VI-17/Doc. 3.1 (2) prezentat în cadrul celei de-a XVII-a Sesiune a RA VI OMM de la Geneva din perioada 7-9 februarie 2018).
- În data de 16 februarie 2018, domnul Prof. Petteri Taalas a efectuat o vizită de lucru la sediul central al Administrației Naționale de Meteorologie din București.
- În data de 23 martie 2018, Administrația Națională de Meteorologie a sărbătorit Ziua Mondială a Meteorologiei, cu tema: “Vremea și clima ne provoacă; să acționăm inteligent”.
- Administraţia Naţională de Meteorologie a primit vizita unei delegații de la Centrul European pentru Prognoze Meteorologice de Durată Medie (ECMWF), în perioada 23-25 aprilie 2018, pentru susținerea unui curs de pregătire profesională (training specializat) destinat specialiștilor din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie în domeniile meteorologiei (prognoza imediată, lunară și sezonieră, modelării numerice a vremii, climatologiei, sateliților meteorologici, baze de date, administrare sisteme de calcul) etc.
- În zilele de 12 și 13 iulie 2018 a avut loc vizita exploratorie a unei delegații de la Organizația Europeană pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici (EUMETSAT), compusă din doamnele Gabriele Kerrmann și Lorna Putze, pentru stabilirea locațiilor în vederea organizării Conferinței EUMETSAT din anul 2021, la București.
- În zilele de 30 și 31 august 2018, Administrația Națională de Meteorologie a organizat Atelierul de lucru pentru scrierea propunerii de proiect EcoCloud (EEA Grants CALL FOR PROPOSALS 2018 – Collaborative Research Projects), eveniment organizat în colaborare cu Institutul de Biologie București al Academiei Române în cadrul „Norwegian-Romanian network visit to Romania”.
- În perioada 17-21 septembrie 2018, Administraţia Naţională de Meteorologie a organizat Întâlnirea Comitetului de Conducere în cadrul Cooperării Regionale pentru modelarea numerică pe arie limitată pentru Europa Centrală (RC-LACE) și respectiv Atelierul de lucru ”Asimilarea de date”. Administrația Națională de Meteorologie a organizat în perioada 10-12 octombrie 2018 cea de-a 4-a Întâlnire Transnațională de lucru a partenerilor Proiectului „DRI-DANUBE – Riscul secetei în regiunea Dunării”, finanțat în cadrul Programului Transnațional Dunărea.
- Administraţia Naţională de Meteorologie a organizat în data de 13 noiembrie 2018, Conferința Națională Schimbări Climatice Globale – 100 de recorduri climatice în România, la București, în Aula Academiei Române. Acest eveniment a fost dedicat sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.
- În perioada 14-16 noiembrie 2018, a avut loc Sesiunea Științifică Anuală a Administrației Naționale de Meteorologie. Având în vedere complexitatea tematicii abordate, acest eveniment a fost dedicat sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.