• În perioada 9-10 februarie 2017, domnul Mihail ROIBU, Director al Serviciul Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova, a participat la o întâlnire tehnică de lucru, care a avut loc la sediul din București al Administrației Naționale de Meteorologie. Scopul acestei vizite a fost identificarea unor direcții comune de cooperare în cadrul proiectelor/programelor de cercetare europene, precum și optimizarea schimbului de date meteorologice pentru realizarea prognozelor meteorologice, între Administrația Națională de Meteorologie și Serviciul Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova.
• Conform tradiției, Administrația Națională de Meteorologie a sărbătorit, în data de 23 martie 2017, la sediul său din București, Ziua Mondială a Meteorologiei. Tema propusă de către Organizația Meteorologică Mondială pentru anul 2017, a fost: “Să înțelegem norii”.
Organizarea de astfel de ceremonii este deosebit de importantă pentru comunitatea meteorologilor din întrega lume, în contextul în care, diseminarea de informații corecte și pertinente referitoare la starea actuală și viitoare a climei, către autorități, factori de decizie la nivel național și mass media, în scopul constientizării efectelor schimbărilor climatice asupra sectoarelor economiei (agricultură, siguranța hranei, protecția mediului, sănătate), constituie misiunea primordială a experților în domeniul meteorologiei.
• În cadrul Programului „Cercetare în sectoare prioritare, Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 şi bugetul de stat” finanţat şi coordonat de către ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), Admininistraţia Naţională de Meteorologie a semnat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, în prezent Ministerul Cercetării şi Inovării contractul de cercetare „Integrarea datelor de teledetecţie, din modelare şi in-situ pentru evaluarea parametrilor stratului de zăpadă şi a hazardelor asociate în perspectiva schimbărilor climatice – SnowBall, nr. 19SEE/30.06.2014.
În acest context, în perioada 27-28 aprilie 2017, conform Planului de realizare al proiectului (Pachetul de lucru 8: Promovare şi Diseminare), Admininistraţia Naţională de Meteorologie a organizat „Conferința finală” pentru prezentarea activităților desfășurate în cadrul proiectului, la București.
• În data de 3 mai 2017, domnul Timothy C. GALLAUDET, Amiral în cadrul Fortelor Navale ale Statelor Unite ale Americii (SUA), însoțit de alți membri ai Forțelor Navale Americane și de reprezentanți ai Ambasadei SUA la București a efectuat o vizită de lucru la sediul central al Administrației Naționale de Meteorologie din București.
Amiralul Timothy C. GALLAUDET deține titlul de Doctor în oceanografie, fiind o personalitate remarcabilă în meteorologia navală și oceanografie, care, de-a lungul carierei sale, a adus o contribuție semnificativă la dezvoltarea acestor domenii.
• În perioada 30 mai-01 iunie 2017, a avut loc la București, Întâlnirea partenerilor în cadrul Proiectului MOSES „Managing crOp water Saving with Enterprise Services”. Evenimentul a fost organizat de Administrația Națională de Meteorologie în colaborare cu Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. România este una dintre cele patru țări partenere, alături de Italia, Spania și Maroc, unde se implementează produsele platformei MOSES pe arii test selectate (ferma Movila, Balta Mare a Brăilei).
Obiectivul principal al proiectului MOSES este de a pune în aplicare, la scara reală, o platformă de informare dedicată agențiilor de gestionare a apei pentru a facilita planificarea resurselor de apă de irigații, cu scopul de economisire a apei, îmbunătățirea serviciilor destinate agricultorilor, reducerea costurilor și a energiei. Consorțiul proiectului reunește în total 14 parteneri din 6 țări (Italia, Spania, România, Belgia, Olanda și Maroc), sub coordonarea ESRI-Italia.
• În perioada 16-21 octombrie 2017, în cadrul Proiectului “Săptămâna adaptării la schimbările climatice”, s-a organizat Conferința internaționala având ca tematică identificarea măsurilor de prevenție și adaptare la efectele schimbărilor climatice.
Partenerii implicați în proiect au fost: Administrația Națională de Meteorologie (Meteo Romania), www.meteoromania.ro, Institutul Norvegian pentru Cercetarea Aerului – Norwegian Institute for Air Research (NILU), http://www.nilu.no, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), www.inhga.ro și Garda Națională de Mediu (GNM), www.gnm.ro. Buna cooperare între acești parteneri va genera noi perspective de colaborare între cele trei instituții publice din România și Norvegia. Se va avea în vedere identificarea de noi instrumente de finanțare pentru continuarea activităților de cercetare a efectelor schimbărilor climatice, un subiect de mare actualitate și îndelung dezbătut, în contextul în care, proiecțiile modelelor climatice globale prevăd o amplificare a acestora în viitor, afectând astfel toate sectoarele socio-economice.
Conferința a fost compusă din 3 acțiuni cu tematică distinctă, desfășurate în trei locații diferite. La aceste evenimente au participat personalități din instituțiile românești specializate în prevenirea și managementul riscului dezastrelor naturale, experți din domeniile meteorologiei, hidrologiei și științelor mediului, reprezentanți ai ONG-urilor de profil, alături de reprezentanți ai autorităților locale și naționale:
Acțiunea 1: 16-17 octombrie 2017, București, cu tema “Fenomene meteo extreme și sisteme de avertizare timpurie în contextul managementului riscului dezastrelor naturale”.
Acțiunea 2: 18-19 octombrie 2017, Târgu-Mureș, cu tema “Centrul Educațional privind adaptarea la efectele schimbărilor climatice -perspective și cooperare la nivel național și european”.
Acțiunea 3: 20-21 octombrie 2017, Brașov, cu tema “Ecosistemele naturale și nevoi de adaptare în contextul schimbărilor climatice actuale și previzibile”.
Subiectele de actualitate dezbatute in cadrul evenimentelor au vizat:
– vulnerabilitatea socio-economică la efectele schimbărilor climatice – politici de planificare și de dezvoltare reprezintă o problemă urgentă pentru a pune în aplicare măsuri specifice, în special în cazul sectoarelor vulnerabile;
– adaptarea la schimbările climatice în contextul intensificării fenomenelor meteorologice extreme generatoare de secetă si inundații – resursele financiare și umane, cunoștințele științifice, accesul la informație, tehnologie, instituțiile sociale și infrastructură.
– impactul schimbărilor climatice asupra resurselor de apă;
– evaluarea riscurilor la dezastrele naturale – cadru metodologic unitar, fundamentarea de decizii strategice vizând reducerea riscurilor de dezastre şi, implicit, creşterea siguranţei cetăţeanului şi a mediului de afaceri;
– analiza parametrilor sistemului climatic și hidrologic – monitorizarea impactului provocat de schimbările climatice și a vulnerabilității socio-economice asociate, pentru o adaptare corectă la efectele actuale și potentiale ale schimbărilor climatice;
– schimbările observate și scenariile climatice în România precum și evenimentele meteorologice extreme ale ultimului deceniu.
– crearea unui grup de lucru multidisciplinar, format din cercetători din diferite domenii, autorități locale și naționale, care vor continua activitățile de identificare a noi măsuri de prevenție și adaptare la efectele schimbărilor climatice
• În cadrul Programului „Fondului pentru Relații Bilaterale al Programului RO 07 Adaptarea la Schimbările Climatice”, Mecanismul Financiar al Spațiului Economic Financiar 2009-2014 finanţat şi coordonat de către ministerul Ministerului Mediului, Admininistraţia Naţională de Meteorologie a semnat cu Ministerului Mediului contractul pentru relații bilaterale “Adaptarea la variabilitatea indusă de schimbările climatice care afectează acurateţea estimării cantităţii de apă disponibile pentru hidroenergie prin utilizarea datelor satelitare, aeriene și in-situ”, nr. 6848/GLG/26.09.2017.
Astfel, în data de 29 octombrie 2017, specialişti din cadrul a 6 instituții din România şi Norvegia au vizitat hidrocentrala Vidraru din judeţul Argeş, cu scopul de a ilustra provocările practice legate de implementarea noilor metodologii și a senzorilor de colectare a datelor in-situ, satelitari și aerieni. În data de 30 octombrie 2017 a fost organizat la Bucureşti Seminarul „Estimarea rezervei de apă utilizând observatii avansate satelitare, aeriene și in-situ”, cu participarea specialiştilor din România şi Norvegia. Lucrările prezentate s-au concentrat pe utilizarea celor mai recenţi senzori in-situ, aerieni și satelitari, tehnici de măsurare și algoritmi care ar putea oferi companiilor hidrotehnice informații esențiale atât în scopuri de gestionare a energiei, cât și în operațiunile de tranzacționare, în contextul variabilităţii condiţiilor de mediu şi climatice, induse de schimbările climatice care afectează acuratețea estimărilor resurselor de apă.
• În data de 31 octombrie 2017, a fost organizată, la sediul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Întâlnirea de lucru dintre specialiştii români și norvegieni în domeniul teledetecţiei şi hidrologiei. Discuţiile au fost orientate spre identificarea oportunitatii unui proiect care să demonstreze modul în care noile progrese în domeniul Observarea Pământului (senzorii și metodologiile de măsurare satelitare, aeriene și in-situ) pot contribui semnificativ la obţinerea de date mai precise de precipitații, umiditatea solului și parametrii stratului de zăpadă, care sunt necesare pentru cuantificarea mai exactă a rezervelor de apă utile pentru producţia de hidroenergie, precum si a altor teme de cercetare/dezvoltare de interes comun care ar putea fi propuse în cadrul apelurilor de finanţare EEA şi/sau ESA viitoare.
• În perioada 9-10 noiembrie 2017, a avut loc Sesiunea Anuala de Comunicări Științifice a Administrației Naționale de Meteorologie, eveniment realizat în colaborare cu Societatea Meteorologică Română.
În cadrul Sesiunii au fost prezentate lucrări științifice și studii de caz, precum și rezultatele cercetărilor științifice cele mai recente din domeniile prognozei meteorologice, climatologiei, agrometeorologiei, al teledetecției, al metodelor și sistemelor de măsurare și au fost făcute cunoscute rezultatele proiectelor naționale și internaționale aflate în derulare sau care au fost finalizate.
Un numar de 83 autori s-au înscris cu lucrări și postere în cadrul Sesiunii de Comunicări Științifice, iar în încheiere, celor mai bune lucrări științifice le-au fost decernate premii.
• În data de 12 decembrie 2017, a avut loc, la sediul central al Administrației Naționale de Meteorologie, vizita domnului Alessandro CHIARIELLO, managerul Programului de Educație și Pregătire Profesională (Eumetcal) din cadrul Rețelei Serviciilor Meteorologice Europene (EUMETNET).
Scopul vizitei a fost acela de a identifica necesitățile și oportunitățile de pregătire profesională și specializare ale meteorologilor și cercetătorilor din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie. La rândul lor, personalul specializat în activități de prognoză operativă, precum și alți specialiști în domenii conexe meteorologiei au avut posibilitatea de a primi informații noi cu privire la activitățile și inițiativele întreprinse în cadrul Programului Eumetcal precum și la modul în care această organizație poate contribui la dezvoltarea continuă a capacităților profesionale ale meteorologilor previzioniști și nu numai, la nivel european.
Grafice – parametri meteorologici |
Catalog – parametri meteorologici |