Caracterizare climatologică
Decembrie 2024
Temperatura medie a lunii decembrie 2024 a avut valori cuprinse între -6,1 °C, la stația meteorologică Vf. Omu și 6,3 °C, la Mangalia (figura 1). Cele mai mari valori, peste 6 °C, s-au înregistrat în sudul litoralului. Mediile lunare de temperatură au fost cuprinse între 4 și 6 °C în zonele de luncă din sudul țării (preponderent în lunca Dunării), în jumătatea sudică a Dobrogei, în Delta Dunării și izolat, în nordul Munteniei.
În cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Banatului și Crișanei, în centrul și vestul Maramureșului, în nordul și sudul Dobrogei, în sudul și estul Moldovei și local, pe Valea Mureșului, acestea au variat, în general, între 2 și 4 °C. În cea mai mare parte a Transilvaniei, în nordul, centrul și vestul Moldovei, în nordul și sudul Maramureșului, în estul Crișanei și în zonele submontane, mediile au variat între 0 și 2 °C. În majoritatea zonelor montane, acestea au avut valori între -4 și 0 °C, iar în zona montană înaltă, între -6 și -4 °C. Pe crestele montane, la peste 2500 m altitudine, s-au înregistrat valori sub -6 °C.
Temperatura medie lunară a aerului pe țară1 din decembrie 2024 a avut valoarea de 2,7 °C. Astfel, decembrie 2024 se află pe locul 10 în topul celor mai calde luni decembrie (1901 – 2024), media pe țară fiind cu 2,5 °C mai mare față de mediana intervalului de referință standard (1991 - 2020) (figurile 2 și 3).
Valorile medii pe țară din luna decembrie au depășit frecvent 2 °C în ultimele două decenii, iar tendința de evoluție în intervalul analizat este crescătoare (figura 2).
În figura 3 se poate observa că abaterea temperaturii medii pe țară1 a aerului față de mediana intervalului de referință standard (1991 - 2020), din decembrie, din perioada 1901 - 2024 a avut valori preponderent pozitive în ultimele două decenii și a depășit frecvent valoarea de 1,5 °C. Cea mai mare abatere pozitivă, 4,8 °C, s-a înregistrat în anul 1960.
Temperatura medie lunară pe țară2, calculată din datele de la 129 de stații meteorologice, din luna decembrie 2024 a avut valoarea de 1,9 °C, fiind cu 2,1 °C mai mare față de mediana intervalului 1991 – 2020. Astfel, decembrie 2024 se află pe locul 7 în topul celor mai calde luni decembrie din intervalul 1961 – 2024.
Temperatura medie lunară a aerului în București din decembrie 2024 a avut valoarea de 4,0 °C (București-Filaret), fiind cu 3,1 °C mai mare față de mediana intervalului de referință standard (1991 - 2020) (figurile 4 și 5). Astfel, decembrie 2024 a fost a 7-a cea mai caldă lună decembrie din intervalul 1901 – 2024, la București.
Cea mai caldă lună decembrie (1901 – 2024) la București s-a înregistrat în anul 1960, având o medie lunară de 6,0 °C.
Abaterea temperaturii medii a aerului din luna decembrie 2024 față de mediana intervalului de referință standard (1991 - 2020) a fost pozitivă la toate stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie. La 82 de stații meteorologice, majoritatea situate în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova și în Carpații Orientali, abaterea a avut valori peste 2 °C. La 30 de stații meteorologice din aceste regiuni (mai puțin din Dobrogea), abaterea a avut valori de peste 3 °C. Valoarea maximă, 4,1 °C, s-a înregistrat la stația meteo Miercurea Ciuc.
Analizând încadrarea în clase de severitate termice a temperaturii medii lunare din decembrie 2024 (figura 6), se poate observa că regimul termic a fost cald și foarte cald în cea mai mare parte a țării. Acesta a fost extrem de cald în aproape toată Oltenia, în centrul, vestul și sud-vestul Munteniei, în estul și sud-estul Transilvaniei, în sudul Moldovei și izolat, în vestul Transilvaniei. În cea mai mare parte a Banatului și Crișanei și local, în Maramureș, Transilvania și în zona montană, regimul termic s-a încadrat în limite normale.
Temperatura maximă lunară din decembrie 2024, înregistrată la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, a fost de 19,8 °C, la Calafat (jud. Dolj), în ziua de 17 decembrie.
Temperatura minimă lunară, -14,5 °C, s-a înregistrat la stația meteorologică Iezer (jud. Maramureș), în ziua de 22 decembrie.
Luna decembrie 2024 a fost caldă, iar o caracteristică importantă a acestei luni a fost numărul foarte mic de zile cu îngheț și zile de iarnă, în majoritatea regiunilor țării.
Zile cu îngheț (temperatura minimă ≤ 0 °C ) s-au înregistrat pe tot teritoriul țării, cu excepția unui areal restrâns de pe litoral (figura 7). Cele mai multe zile cu îngheț (peste 25) s-au înregistrat în zona montană și în unele depresiuni intramontane. Între 21 – 25 zile cu îngheț s-au înregistrat pe areale extinse din Carpații Occidentali, în Subcarpați, în vestul Carpaților Orientali, în Podișul Sucevei și în majoritatea depresiunilor intramontane. În cea mai mare parte a Transilvaniei, în nordul, centrul și vestul Moldovei, în nordul Munteniei și pe areale din vestul Banatului și al Crișanei, numărul de zile cu îngheț a fost cuprins în general între 16 și 20. În restul zonelor extracarpatice, numărul de zile cu îngheț a avut valori ≤ 15 zile. În Câmpia Română s-au înregistrat sub 10 zile cu îngheț, iar în sud-estul țării, numărul acestora a scăzut și sub 5 zile.
Analiza abaterii numărului de zile cu îngheț din decembrie 2024 față de media intervalului de referință standard (1991 - 2020) indică o anomalie negativă în cea mai mare parte a țării (figura 8). Cele mai mari valori ale abaterii negative, de peste 15 zile, s-au înregistrat pe areale restrânse din Muntenia și local, în Oltenia, în sudul Moldovei și în Dobrogea. Valori de 13 - 15 zile au fost înregistrate în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și Dobrogei, precum și în sudul și estul Moldovei. În cea mai mare parte a Moldovei și Transilvaniei, abaterea negativă a avut în general valori de 7 – 12 zile, iar în celelalte regiuni, 4 - 9 zile. Pe areale extinse din zona montană s-au înregistrat abateri pozitive, în general de 2 -3 zile. Tot pe arii extinse din zona montană, numărul de zile cu îngheț s-a încadrat în limite normale, preponderent în Carpații Orientali și în cei Meridionali.
Zile de iarnă (temperatura maximă ≤ 0 °C ) s-au înregistrat doar în jumătatea nordică a țării (figura 9). Cele mai multe zile de iarnă, peste 20 – 25 zile, s-au înregistrat în zona montană înaltă, la peste 1800 m altitudine. Între 11 – 20 de zile s-au înregistrat în restul zonelor montane și în depresiunile intramontane. În Podișul Sucevei și în zonele submontane, s-au înregistrat între 6 – 10 zile de iarnă. Valori între 1 – 5 zile s-au înregistrat în jumătatea nordică a Moldovei, în Transilvania, Maramureș, în nordul Crișanei și în nord-vestul Banatului.
Analiza abaterii numărului de zile de iarnă din decembrie 2024 față de media intervalului de referință standard (1991 - 2020) indică o anomalie negativă în cea mai mare parte a țării (figura 10). Cele mai mari valori ale abaterii negative, de peste 9 zile, s-au înregistrat în centrul Moldovei, pe areale restrânse din vestul, sudul și estul Transilvaniei, precum și în unele zone montane. În cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei și Munteniei, pe areale extinse din Maramureș, Oltenia și din zona montană, în nordul Dobrogei și local, în celelalte regiuni, s-au înregistrat abateri negative de 7 – 9 zile. În restul zonelor extracarpatice, s-au înregistrat în general valori de 4 – 6 zile. Cele mai mici valori, de 2 – 3 zile, caracterizează anumite zone montane și submontane. Tot în zona montană există areale unde abaterea numărului de zile cu îngheț a fost ușor pozitivă (în general valori de 2 – 3 zile peste medie) sau s-a încadrat în limite normale.
Cantitatea totală de precipitații din luna decembrie 2024 a avut valori peste 50 mm în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în sud-estul Banatului, în partea sud-vestică a Moldovei și local, în rest (figura 11). În cea mai mare parte a Olteniei, pe areale extinse din Muntenia, în sudul Dobrogei, în sud-vestul extrem al Moldovei și în sud-estul extrem al Banatului, s-au înregistrat valori între 76 – 100 mm. În sudul Munteniei și în sud-estul Olteniei s-au înregistrat peste 100 mm, iar pe areale restrânse, peste 125 mm. În restul țării s-au înregistrat în general valori între 21 – 50 mm. În Transilvania, Crișana și în vestul Maramureșului s-au înregistrat preponderent valori cuprinse între 11 – 20 mm, iar izolat, în Crișana, sub 10 mm. Cea mai mare valoare, respectiv 148,8 mm, s-a înregistrat la stația meteo Turnu Măgurele (jud. Teleorman). Cea mai mare valoare a cantității maxime de precipitații înregistrată în 24 de ore a fost de 57,1 mm și s-a înregistrat tot la stația meteo Turnu Măgurele, în ziua de 26 decembrie.
Cantitatea totală de precipitații medie pe țară3 din luna decembrie 2024 a avut valoarea de 51,2 mm, fiind cu 18 % mai mare față de mediana intervalului de referință standard (1991 – 2020).
Abaterea cantității de precipitații din luna decembrie 2024 față de mediana intervalului de referință standard (1991 – 2020), calculată în procente, a fost pozitivă la cele mai multe stații meteorologice (91 de stații) din rețeaua națională de observație. Abateri pozitive mari, peste 100 %, s-au înregistrat la 37 de stații meteorologice, situate în Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea și Delta Dunării. La 7 stații din Muntenia și Oltenia s-au înregistrat abateri peste 200 %. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 293,8 %, la Turnu Măgurele. Abateri negative s-au înregistrat la 56 de stații meteorologice, localizate în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și în zona montană. Cea mai mare valoare a abaterii negative a fost 82,1 %, la Oradea.
Analizând încadrarea în clase de severitate pluviometrice a cantităților lunare de precipitații din decembrie 2024, se observă că regimul pluviometric a fost excedentar în cea mai mare parte a Moldovei și a Munteniei, pe areale extinse din Oltenia, Dobrogea și Delta Dunării și local sau izolat, în unele zone montane (figura 12). Acesta a fost foarte excedentar și extrem de excedentar în sud-estul Olteniei, în sud-vestul, în nordul și în estul extrem al Munteniei, în centrul și sud-estul Dobrogei și în sud-vestul extrem al Moldovei. Regimul pluviometric a fost deficitar în cea mai mare parte a Maramureșului și a Crișanei, pe areale extinse din Transilvania și în nordul și (izolat) centrul Banatului. Pe areale restrânse din Crișana, Transilvania și Maramureș, acesta a fost foarte deficitar și extrem de deficitar, iar în restul țării s-a încadrat în limite normale.
În luna decembrie 2024 a fost depășită cantitatea maximă absolută de precipitații căzută în 24 de ore, la 5 stații meteorologice (tabelul 1).
Nr. crt. | Stația meteorologică | Cantitatea de precipitații în 24 de ore (mm), maximă absolută | Data de producere | Cantitatea de precipitații maximă în 24 de ore (mm), decembrie 2024 | Data de producere |
---|---|---|---|---|---|
1 | Alexandria | 38,3 | 09.12.1945 | 52,1 | 26.12.2024 |
2 | Târgu Logrești | 39,5 | 15.12.1974 | 51,4 | 25.12.2024 |
3 | Turnu Măgurele | 42,4 | 06.12.1952 | 57,1 | 26.12.2024 |
4 | Videle | 32,7 | 02.12.1956 | 38,3 | 26.12.2024 |
5 | Zimnicea | 41,0 | 29.12.1943 | 51,5 | 26.12.2024 |