Caracterizare climatologică

Mai 2024


Temperatura medie a lunii mai 2024 a avut valori cuprinse între 0,6 °C, la stația meteorologică Vf. Omu și 18,6 °C, la stația Sânnicolau Mare (figura 1). Cele mai mari valori, peste 18 °C, s-au înregistrat în vestul Banatului și al Crișanei. Mediile lunare de temperatură au fost cuprinse între 16 și 18 °C în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Banatului și Crișanei, în jumătatea vestică a Maramureșului, în nord-estul, estul și sudul Moldovei, pe areale restrânse din Dobrogea și Delta Dunării și în zonele joase din Transilvania.


Figura 1: Temperatura medie lunară – mai 2024


În cea mai mare parte a Transilvaniei și a Dobrogei, în centrul și vestul Moldovei, în nordul și estul Munteniei, în nordul Olteniei, în sudul Deltei Dunării și în majoritatea zonelor submontane, acestea au variat în general între 14 și 16 °C. În majoritatea zonelor montane, mediile de temperatură au fost cuprinse între 8 și 14 °C, iar în zona montană înaltă, acestea au variat între 4 și 8 °C. Pe crestele montane, la peste 2500 m altitudine, temperatura medie lunară a avut valori sub 2 - 4 °C.

Temperatura medie lunară a aerului pe țară din mai 2024 a avut valoarea de 16,1 °C. Astfel, mai 2024 a fost o lună cu valori termice normale pentru această perioadă, media pe țară fiind cu doar 0,1 °C mai mică față de mediana intervalului de referință standard (1991 - 2020) (figura 3). Cea mai caldă lună mai din România s-a înregistrat în 2003, aceasta având o temperatură medie pe țară de 19,5 °C. Valorile medii pe țară au depășit frecvent 16 °C în ultimele două decenii, iar tendința de evoluție în intervalul analizat este crescătoare (figura 2).


Figura 2: Tendința de evoluție a temperaturii medii lunare din mai, în intervalul 1901-2024, în România
Figura 3: Abaterea temperaturii medii a lunii mai în România, în intervalul 1901-2024, față de mediana intervalului de referință standard (1991 - 2020)


În figura 3 se poate observa că abaterea temperaturii medii pe țară a aerului față de mediana intervalului de referință standard (1991 - 2020), din luna mai, din perioada 1901 - 2024 a avut valori pozitive mai frecvent în ultimele două decenii, maxima de 3,3 °C înregistrându-se în anul 2003.

Abaterea temperaturii medii a aerului din luna mai 2024 față de mediana intervalului de referință standard (1991 - 2020) a fost negativă la cele mai multe stații meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, însă nu a depășit 1,5 °C. La 63 de stații meteorologice, majoritatea situate în Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Moldova și în zona montană, abaterea negativă a avut valori sub 1 °C. Valori peste acest prag s-au înregistrat la 10 stații meteo amplasate în Muntenia și Dobrogea. Valoarea maximă, 1,5 °C, s-a înregistrat la stațiile meteo Medgidia (jud. Constanța) și Grivița (jud. Ialomița). Abateri pozitive s-au înregistrat preponderent în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și în nordul Moldovei, având valori în general sub 1 °C. Cea mai mare valoare, 1,6 °C, s-a înregistrat în județul Timiș, la stația Sânnicolau Mare.

Analizând încadrarea în clase de severitate termice a temperaturii medii lunare din mai 2024 (figura 4), se poate observa că regimul termic a fost normal în cea mai mare parte a țării. Acesta a fost rece pe areale extinse din Muntenia, în cea mai mare parte a Dobrogei și Deltei Dunării, pe areale din nordul, vestul și sudul Olteniei și izolat, în zona montană. În sudul și sud-estul Munteniei și izolat, în Dobrogea, regimul termic a fost foarte rece. Acesta a fost extrem de rece izolat, în sudul Munteniei. Regimul termic a fost cald în Crișana și Maramureș, în jumătatea nordică a Banatului, în nord-estul Moldovei, în centrul și nordul Transilvaniei și izolat, în Munții Banatului și în Munții Parâng.


Figura 4: Regionarea claselor de severitate termice din mai 2024, determinate prin metoda percentilelor


Temperatura maximă lunară din mai 2024, înregistrată la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, a fost de 31,4 °C, la Oltenița (jud. Călărași), în ziua de 31 mai.

Temperatura minimă lunară, -6,2 °C, s-a înregistrat la stația meteorologică Vf. Omu, în zilele de 12, 13 și 14 mai 2024.

Primăvara anului 2024 a fost cea mai caldă primăvară din România, din intervalul 1901-2024, având o temperatură medie pe țară de 12,8 °C. Astfel, a fost depășit recordul anterior, respectiv primăvara anului 1934, când temperatura medie sezonieră pe țară a avut valoarea de 12,4 °C. În ultimele două decenii, temperatura medie pe țară în anotimpul de primăvară a depășit frecvent 11 °C, iar tendința generală de evoluție a temperaturii în acest anotimp (figura 5) este crescătoare.

Recordul de temperatură înregistrat în această primăvară în România este rezultatul direct al valorilor extreme înregistrate în lunile martie și aprilie, care au ocupat pozițiile secundare în ierarhia celor mai calde perioade ale acestor luni, în intervalul 1901-2024.

Abaterea temperaturii medii a aerului în anotimpul de primăvară, față de mediana intervalului de referință standard (1991 - 2020) a fost preponderent pozitivă în ultimele două decenii, iar valoarea maximă, 2 °C, s-a înregistrat în acest an (figura 6).

Figura 5: Tendința de evoluție a temperaturii medii din anotimpul de primăvară, în intervalul 1901 - 2024, în România
Figura 6: Abaterea temperaturii medii a anotimpului de primăvară în România, în intervalul 1901 - 2024, față de mediana intervalului de referință standard (1991 - 2020)

Deși mai 2024 s-a caracterizat prin valori termice apropiate de normala climatologică a lunii, au fost înregistrate și zile caracteristice sezonului cald, respectiv zile de vară (temperatura maximă ≥ 25 °C).

Zile de vară s-au înregistrat în toate zonele de câmpie, deal și podiș, mai puțin în zona de litoral, unde rolul moderator termic al Mării Negre încă s-a resimțit considerabil (figura 7).


Figura 7: Numărul de zile de vară (temperatura maximă ≥ 25 °C) din mai 2024


Cele mai multe zile de vară (între 15 - 17) s-au înregistrat în vestul Maramureșului, în nord-vestul Banatului și izolat, în Crișana. Între 10 – 15 zile de vară s-au înregistrat în zonele joase din Moldova, în zonele de câmpie din Banat, Crișana și Maramureș, în nord-estul Munteniei, sud-vestul Olteniei și local, în nordul Transilvaniei. În restul țării, numărul de zile de vară a fost cuprins în general între 5 și 10. Sub 5 zile de vară s-au înregistrat în Dobrogea și Delta Dunării, în nord-vestul Olteniei, în nord-vestul și sudul Transilvaniei, în zonele submontane și local, în Moldova.

Analiza abaterii numărului de zile de vară din mai 2024 față de media intervalului de referință standard (1991 - 2020) indică o anomalie negativă în cea mai mare parte a țării (figura 8). Cele mai mari valori ale abaterii negative, de peste 6 zile, s-au înregistrat pe areale extinse din Oltenia, Muntenia și Dobrogea și local, în Banat și Crișana. Valori de 3 - 6 zile au fost înregistrate în toate regiunile țării, cu extindere mai redusă în Moldova și Transilvania, unde abaterea negativă a fost în general de 1 – 3 zile. În vestul, nord-vestul și nord-estul țării și local, în est și centru, s-au înregistrat abateri pozitive cuprinse în general între 1 și 6 zile. Peste 6 zile s-au înregistrat izolat, în Maramureș.


Figura 8: Abaterea numărului de zile de vară (temperatura maximă ≥ 25 °C) față de media intervalului de referință standard (1991 – 2020), din mai 2024


Cantitatea totală de precipitații din luna mai 2024 a avut valori peste 50 mm în cea mai mare parte a Olteniei, Banatului, Crișanei și Transilvaniei, în estul Maramureșului, pe areale extinse din Moldova, în nordul și sud-vestul Munteniei, în sudul Dobrogei și în zona montană (figura 9). Valori peste 75 – 100 mm, s-au înregistrat în zona montană, în sudul și vestul Olteniei, în sudul Crișanei, în sud-vestul Transilvaniei și local, în celelalte regiuni. Local, în zona montană, cantitatea lunară de precipitații a depășit 100 - 125 mm și izolat, 150 – 175 mm. Cea mai mare valoare, respectiv 176,4 mm, s-a înregistrat la stația meteo Sinaia-1500. Cea mai mare valoare a cantității maxime de precipitații înregistrată în 24 de ore a fost de 57,0 mm și s-a înregistrat la stația meteo Șiria (jud. Arad). Cantități lunare sub 50 mm s-au înregistrat în cea mai mare parte a Munteniei și Dobrogei, în Delta Dunării, în centrul și sud-estul Transilvaniei, nordul Crișanei, vestul Maramureșului, în estul Olteniei, pe areale extinse din sudul, estul și nord-estul Moldovei și local, în Banat. În sudul Moldovei, în nordul Dobrogei, în Delta Dunării și local, în Muntenia, s-au înregistrat și cantități lunare sub 10 mm.


Figura 9: Cantitatea lunară de precipitații (mm) – mai 2024


Abaterea cantității de precipitații din luna mai 2024 față de mediana intervalului de referință standard (1991 - 2020), calculată în procente, a fost negativă la cele mai multe stații meteorologice (108 stații) din rețeaua națională de observație. Abateri pozitive mari, peste 70 %, s-au înregistrat în Delta Dunării, în estul, centrul și nord-vestul Munteniei și izolat, în Moldova, Dobrogea, Transilvania și în Crișana. Cea mai mare valoare a abaterii negative a fost 93,3 %, la stația meteo Galați. Abateri pozitive s-au înregistrat la 45 de stații meteorologice, majoritatea localizate în Banat, Crișana, Transilvania, Oltenia și Moldova. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 137,8 %, la Șiria.

Analizând încadrarea în clase de severitate pluviometrice a cantităților lunare de precipitații din mai 2024, se observă că regimul pluviometric a fost deficitar în cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogei și Maramureșului, pe areale extinse din Transilvania, Crișana și din zona montană, în nord-estul și sud-estul Moldovei, în estul și nord-estul Olteniei și local, în Banat (figura 10). Acesta a fost foarte deficitar și extrem de deficitar în Delta Dunării, în nord-vestul și estul Munteniei, în nord-estul și sud-estul Moldovei, pe areale extinse din Maramureș și local sau izolat, în Dobrogea, Transilvania, Banat, Crișana, Oltenia și în zona montană. Regimul pluviometric a fost excedentar în sudul și sud-vestul Olteniei, în vestul Transilvaniei și local sau izolat, în celelalte regiuni. Izolat, în Crișana și în Muntenia, acesta a fost foarte excedentar și extrem de excedentar, iar în restul țării s-a încadrat în limite normale.


Figura 10: Regionarea claselor de severitate pluviometrice din mai 2024, determinate prin metoda percentilelor




Note

  1. Media pe țară a fost calculată din datele de la 29 de stații meteorologice cu șir complet de date în perioada 1901-2024, din rețeaua națională de supraveghere meteorologică.