• În data de 23 martie 2016, Administrația Națională de Meteorologie a sărbătorit, la sediul său din București, Ziua Mondială a Meteorologiei. Tema propusă de către Organizația Meteorologică Mondială pentru anul 2016, a fost: “Mai cald, mai uscat, mai umed: Să privim viitorul în față”.
Acest eveniment este unul deosebit de important pentru comunitatea meteorologilor din întrega lume, este ziua în care, meteorologi și cercetători în domeniul meteorologiei se întâlnesc, prilej cu care autoritațile, factorii de decizie la nivel național, dar și mass media primesc informații referitoare la starea actuală și viitoare a vremii și climei, precum și la efectele schimbărilor climatice asupra tuturor sectoarelor economiei.
• În calitate de membru al Organizațieie Meteorologice Mondiale (OMM), România, prin intermediul Administrației Naționale de Meteorologie, se implică activ în acțiunile inițiate de OMM. O astfel de inițiativă este și Conferința Informală a Directorilor Serviciilor Meteorologice și Hidrologice din Europa Centrală (ICCED), iar sesiunile acesteia sunt găzduite, prin rotație, de fiecare Serviciu Meteorologic Național din Europa Centrală. În acest context, în cadrul celei de-a 26-a Sesiuni a ICCED, care a avut loc în perioada 7-8 aprilie 2015, la Viena, în Austria, s-a stabilit că Cea de-a 27-a Sesiune a ICCED să fie găzduită de către Administrația Națională de Meteorologie, la București, în intervalul 4-5 aprilie 2016.
Cu această ocazie, reprezentanții Serviciilor Meteorologice Naționale și-au prezentat activitatea desfașurată în domeniul de interes, în intervalul 2015-2016, progresele înregistrate și investițiile efectuate pentru îmbunătățirea calității produselor și serviciilor meteorologice și hidrologice, în folosul comunității. La rândul lor, reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie au făcut cunoscute noile realizări în domeniu și îmbunătățirile aduse tehnologiei care deservește activitatea de meteorologie.
• În calitate de stat membru al Organizației Meteorologice Mondiale, România, prin Administrația Națională de Meteorologie a avut responsabilitatea de a găzdui, la rândul său, Întâlnirile Grupului de Experți din cadrul Comisiei de Agrometeorologie: Focus Area 4: Dezvoltarea Capacităților Profesionale în Agrometeorologie (CAgM – OPCAME 4) și respectiv a Grupului de Experți din cadrul Comisiei de Climatologie (CCI – OPACE 5). Scopul organizării acestor întruniri este acela de prezenta și analiza stadiul activităților și implementării acestora, în perioada 2014-2018, la nivel global, în conformitate cu recomandările specifice ale celor două comisii.
Cele două întruniri au avut loc în perioada 12-14 aprilie 2016, la Hotelul Marshal Garden, din București.
Tematica principală a întâlnirii CAgM – OPCAME 4 vizează dezvoltarea activităților de pregătire profesională a serviciilor operaționale de agrometeorologie din cadrul serviciilor specializate din țările participante, în raport cu cerințele de dezvoltare strategică pe termen mediu și lung și în vederea îmbunătățirii sistemului de monitorizare a fenomenelor meteorologice periculoase, cu impact în agricultură, la nivel mondial.
Obiectivul principal al CCI – OPACE 5 este acela de a realiza o abordare integrată a dezvoltării capacităților instituționale și de infrastructură în cadrul tuturor Grupurilor de Experți OPACE-5, precum și armonizarea celor trei domenii de interes urmărite de către Comisia de Climatologie și anume dezvoltarea capacităților științifice și tehnologice, managementul de calitate și diseminarea serviciilor climatice.
La aceste întâlniri au participat experți în domeniile agrometeorologiei și climatologiei din întreaga lume, reprezentanți ai Organizației Meteorologice Mondiale, specialiști din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) din România și experți din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.
• În perioada 1-2 noiembrie 2016, a avut loc Sesiunea Anuală de Comunicări Științifice a Administrației Naționale de Meteorologie, care s-a desfășurat la sediul central din București, Șos. București-Ploiești, nr. 97, la Sala “Ștefan Hepites”.
În cadrul Sesiunii, au fost prezentate studii de caz, rezultatele cercetărilor științifice cele mai recente din domeniile prognozei meteorologice, climatologiei, agrometeorologiei, al teledetecției, al metodelor și sistemelor de măsurare și au fost făcute cunsocute rezultatele proiectelor naționale și intenaționale aflate în derulare sau care au fost finalizate.
Grafice – parametri meteorologici |
Catalog – parametri meteorologici |