Prezentare generala
Din 1997 modelul ALADIN, dezvoltat in cadrul unei cooperari internationale (proiectul ALADIN, la care Romania participa activ din 1991), constituie baza sistemului national de prognoza a vremii din cadrul Admnistratiei Nationale de Meteorologie. Aceasta a insemnat o schimbare majora a sistemului national atat prin cresterea rezolutiei cat si a performantelor modelului, modelul ALADIN fiind la aceasta ora unul dintre cele mai performante modele numerice pe arie limitata din Europa. El a fost special conceput pentru prognoza fenomenelor mezoscalare raspunzand astfel cerintelor nationale pentru o prognoza a vremii din ce in ce mai precisa si la scari din ce in ce mai fine.
ALADIN este construit in totalitate pe ideea compatibilitatii cu modelul global ARPEGE din care este derivat. Este un model cu ecuatii primitive, bazat pe tehnica spectrala care include optiunile hidrostatic/nehidrostatic, eulerian/semilagrangean, initializarea prin filtre digitale, analiza prin interpolare optimala si mai recent asimilarea variationala de date tridimensionala. De asemenea, modelul cuprinde un pachet complet de parametrizari fizice cat si un modul de postprocesare a campurilor de stare ale modelului, contine cateva optiuni si configuratii ce pot fi utilizate in scopuri experimentale, de exemplu calculul vectorilor singulari. Fiind construit intr-o maniera flexibila modelul poate fi rulat la diferite rezolutii spatiale si pe diferite domenii.
In prezent, la Bucuresti, modelul operational ALADIN este integrat pe un domeniu (limitat de puterea de calcul) ce acopera zona Romaniei, de patru ori pe zi cu o anticipatie de pina la 78 de ore Caracteristicile modelului sunt urmatoarele:
Iesirile post procesate ale modelului sunt (incluzand parametrii derivati) sunt integrate in sistemul de vizualizare Nex REAP si Messir Vision fiind folosite in activitatea operationala de prognoza a vremii pe scurta si foarte scurta durata atat la Centru National de Prognoza a Vremii cat si la Centrele Meteorologice Regionale. In plus iesirile modelului sunt utilizate ca date de intrare pentru alte modele: modelul de difuziune si transport al poluantilor, modelele VAGROM si WAM pentru prognoza marina precum si in prognoza aeronautica realizata de ROMATSA. De asemenea iesirile modelului sunt folosite (direct sau ca baza pentru alte produse) si pentru deservirea mass media sau alti utilizatori.
Lista principalilor parametri prognozati:
Toti acesti parametri sunt disponibili pentru orice nivel izobaric si la orice inaltime.
De asemenea, este disponibila o gama larga de fluxuri instantanene si cumulate.
Grafice – parametri meteorologici |
Catalog – parametri meteorologici |