Bâlea-Lac – 17 aprilie 1977
Este cel mai grav accident de avalanşă din România.
Ninsorile abundente căzute in intervalul 15-17 aprilie 1977 s-au produs în condiţiile unor temperaturi nu foarte scăzute (la Vf Omu s-au înregistrat valori de -7/-6 gr.C), dar au fost însoţite de vânt foarte puternic (din date şi din hărţile făcute în acea perioadă). S-a format astfel o structură de placă peste crustele existente, caracterizată printr-o rezistenţă extrem de scăzută. Din mărturiile martorilor oculari, în cele două zile anterioare producerii avalanşei nu s-a putut ieşi din cabană din cauza vremii nefavorabile. În data de 17 aprilie mai ningea slab la Bâlea-Lac, vizibilitatea era bună, dar persista vântul puternic care accentua senzaţia de frig. Avalanşa a avut loc până în orele prânzului, pe un versant cu expoziţie nordică şi panta mai mare de 450.
Datorită schiorilor s-a produs o fisură în placa de la suprafaţă, care a alunecat peste stratul îngheţat de dedesubt şi a declanşat avalanşa, ce a antrenat şi o parte din stratul vechi.
Bucegi, Valea Cerbului 2006.29.01
Avalanşa din 29.01.2006 a avut loc în partea de Nord-Est a Munţilor Bucegi, în partea superioară a Văii Cerbului. Locul declanşării se afla pe un torent puţin evidenţiat, a cărui obârşie este în şaua dintre Colţul Ocolit (Vârful Bucura Dumbravă) şi Vârful Omu, în apropierea locului de unde se desparte drumul de tractor Babele – Vârful Omu de poteca turistică Vârful Omu – Buşteni.
Grafice – parametri meteorologici |
Catalog – parametri meteorologici |