Datele colectate de la staţii sunt prelucrate în cadrul Serviciului Regional de Prognoză a Vremii Sibiu, folosindu-se aplicaţiile Geliniv 2.10. si Crocus Mepra PC. Aceste două aplicatii au fost dezvoltate de catre CEN Météo France şi utilizate de Administraţia Naţională de Meteorologie în cadrul parteneriatului cu Météo France.
Estimarea riscului de avalanşă presupune cunoaşterea cât mai bună a „triunghiului vreme – strat de zăpadă – teren” , care stă dealtfel şi la baza elaborării buletinelor nivometeorologice zilnice. Sunt necesare două tipuri de date:
Date reale, de observaţie: O bună cunoaştere a zonei deservite (unghiurile pantelor, tipul de vegetaţie, expoziţia pantei, şoselele care străbat zona, arii turistice frecventate, tipurile de rocă, etc …), foarte bune date de observaţie, cunoaşterea cazurilor recente de avalanşă.
Partea teoretică: O foarte bună prognoză meteorologică, folosirea unor modele pentru estimarea unui risc de avalanşă la nivel local – respectiv la scara unui masiv, informaţii cât mai bune asupra stratului de zăpadă în general (extindere, adâncime, caracteristici, din date satelitare), metoda “învecinării”, o foarte bună estimare a stratului de zăpadă nou depus, o bună estimare a limitei inferioare vizibile de acoperire cu zăpadă.
Cu ajutorul acestor date se urmăreşte evoluţia parametrilor caracteristici ai stratului de zăpadă sub aspect cantitativ şi calitativ, precum şi a stabilităţii acestuia, până în momentul colectării datelor.
Ulterior sunt elaborate buletinele nivometeorologice zilnice, care au rolul de a estima starea zăpezii şi a riscului de avalanşă în afara pârtiilor amenajate şi care conţin:
Buletinele cuprind forma simbolică a riscului de avalanşă estimat pentru zona monitorizată, conform normelor europene stabilite de Asociaţiile Europene de Prevenire a Avalanşelor. Aceste pictograme includ riscul de avalanşă pe etaje altitudinale, orientarea pantelor mai expuse riscului de avalanşă şi perioada din zi favorabilă declanşării acestora.
Diseminarea informaţiilor: Buletinul nivometeorologic este postat zilnic pe site-ul oficial al Administraţiei Naţionale de Meteorologie: www.meteoromania.ro, Dispeceratului Ministerului Mediului şi Pădurilor www.mmediu.ro, Serviciilor Europene de Avalanşă (în limba română) – www.slf.ch.
De asemenea este trimis şi/sau preluat de formaţiile Salvamont aflate în zonele monitorizate, preluat şi postat pe site-urile unor cluburi şi organizaţii cu profil alpin: www.clubulalpinroman.org, www.alpinet.org, www.carpati.org, http://floareadecolt.com/forum/, pagini sau bloguri personale (la cerere), mass-media (la cerere).
Grafice – parametri meteorologici |
Catalog – parametri meteorologici |