Observaţiile nivologice sunt de două tipuri: observaţii zilnice şi măsurători nivologice săptămânale.
Observaţiile zilnice sunt efectuate de două ori pe zi în platforma staţiilor meteorologice, la suprafaţa zăpezii. Ele conţin atât parametrii măsuraţi în cadrul programului de lucru al staţiilor meteorologice (nebulozitatea, vântul, temperatura, precipitaţiile) cât şi parametrii specifici pentru caracterizarea zăpezii (numiţi şi nivologici: grosimea şi calitatea zăpezii, transportul zăpezii pe/peste creste). La aceste date se adaugă observaţiile referitoare la avalanşe colectate între cele două observaţii zilnice, în perimetrul observabil al staţiilor meteorologice.
Măsurătorile săptămânale constau din sondaje cu sonda de zăpadă (sondaj prin batere) şi profile stratigrafice, precum şi teste de stabilitate. Sunt efectuate în locuri anume stabilite, pe toată perioada când în platforma staţiilor meteorologice se înregistrează strat de zăpadă continuu şi mai mare de 20 cm, care permite analiza structurii interne.
Sunt măsuraţi următorii parametrii:
– rezistenţa stratului de zăpadă la afundarea sondei;
– temperatura suprafeţei stratului de zăpadă;
– temperatura stratului de zăpadă: în primii 20 cm la fiecare 5 cm, apoi din 10 în 10 cm;
Scopul efectuării sondajului şi profilului stratigrafic constă în studierea rezistenţei şi structurii straturilor de zăpadă depuse în timp (care împreună formează stratul total de zăpadă), pentru a determina zonele de instabilitate care pot sta la baza declanşării avalanşelor.
Înscrierea parametrilor observaţi se face în programul de lucru Geliniv, care permite afişarea grafică a rezistenţei şi temperaturii stratului de zăpadă, coroborat cu tipurile de cristale identificate în interiorul stratului şi diverşi parametrii fizici (dimensiunea cristalelor, masa volumică, umiditate, duritate). Pe baza graficului obţinut se poate face astfel o primă estimare a stabilităţii stratului de zăpadă.
Testele de stabilitate oferă observaţii suplimentare asupra stabilităţii stratului de zăpadă, fiind larg folosite pe teren de către practicanţii sporturilor de iarnă, deoarece sunt relativ uşor de făcut şi nu necesită mult timp. În funcţie de tipul ales, acestea presupun separarea unui bloc de zăpadă şi acţionarea asupra lui, pentru a determina poziţia planului de instabilitate din interior şi tipul de cristale din care este alcătuit. Datele sunt apoi înscrise în fişe speciale.
Grafice – parametri meteorologici |
Catalog – parametri meteorologici |