Reţeaua nivologică a fost înfiinţată în februarie 2004. De la acea dată au fost efectuate observaţii specifice studiului zăpezii în cadrul a trei staţii meteorologice ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie, din Masivele Bucegi (Sinaia 1500, Vârful Omu) şi Făgăraş (Bâlea-Lac).
În perioada ianuarie 2005-decembrie 2008 au fost efectuate observaţii şi măsurători nivologice şi la staţia meteorologică din Postăvaru (1789m).
La ora actuală (2011) se efectuează observaţii şi măsurători nivologice la patru staţii meteorologice: Vârful Omu (2505 m), Bâlea-Lac (2050 m), Sinaia (1500 m) şi Predeal (1090 m).
Zonele monitorizate în prezent sunt: Munţii Făgăraş (latura nordică, în special Valea Bâlii), Masivul Bucegi şi Munţii Baiului.
Studiul zăpezii – nivologia – vizează obţinerea datelor de observaţie din cât mai multe puncte reprezentative din teren, în vederea supravegherii permanente a stratului de zăpadă şi furnizării continue a datelor necesare în activităţile de monitorizare a stratului de zăpadă, prelucrarea lor ulterioară, simularea în timp şi spaţiu a unor parametrii caracteristici zăpezii, pentru a obţine o estimare a riscului de declanşare a avalanşelor într-un anumit spaţiu, pentru o anumită perioadă.
Estimarea riscului de avalanşă se face în grade de la 1 la 5, în conformitate cu scala europeană de risc de avalanşă.
Preocupări curente
Grafice – parametri meteorologici |
Catalog – parametri meteorologici |