In 1969, realizand importanta satelitilor meteorologici, INMH infiinteaza Colectivul de Meteorologie Satelitara. In 1970, in urma unei donatii a OMM, se instaleaza o statie de receptie Hawker-Sidley. Statia receptiona imaginile analogice transmise in sistem APT (Automatic Picture Transmission) de catre satelitii din seria NOAA. Imaginile erau imprimate pe hartie electrochimica. In 1974 a fost instalata statia WESS-2, fabricata in fosta Germanie de Est. Statia putea receptiona semnalele APT de la satelitii de pasaj NOAA, imaginile transmise in 2 canale spectrale (vizibil si infrarosu termic) fiind imprimate pe hartie fotografica.
In 1984, la finalizarea unui proiect comun cu Institutul de Cercetari pentru Electronica (ICE), a fost instalata prima statie Meteosat analogica (SDUS – Secondary Data User Station). Utilizand facsimilul fotografic al statiei WESS-2, imaginile putea fi imprimate pe hartie foto, pentru a fi vizualizate.
Colaborarea cu ICE a continuat si in 1988 a fost instalat primul sistem de receptie a datelor digitale PDUS (Primary Data User Station) de la satelitii geostationari Meteosat (proiectat si construit in intregime in Romania). Sisteme similare au fost mai apoi construite si instalate de catre ICE in fosta Germanie de Est si in Coreea de Nord.
In anul 1994, statia PDUS Meteosat a fost modernizata, in urma unui efort considerabil al specialistilor Colectivului de Meteorologie Spatiala, fiind finalizata portarea programelor de la sistemele PDP 11/44 la sisteme IBM PC. In 1995, EUMETSAT introduce criptarea transmisiei digitale si livreaza utilizatorilor cheile de access MKU, care, impreuna cu software-ul dezvoltat local va asigura decriptarea datelor Meteosat.
In 1997, in urma proiectului OMM “SWISS-SAT”, se instaleaza o statie de receptie Meteosat SDUS TECNAVIA ce va furniza meteorologilor previzionisti imagini si secvente animate in regim operativ. In 1998, statia Meteosat PDUS inceteaza sa functioneze ca urmare a lipsei pieselor de schimb. In 1999 se instaleaza un sistem de receptie a datelor si imaginilor digitale satelitare NOAA / HRPT (Smartech).
In 2001, in cadrul proiectului SIMIN, se instaleaza o noua statie PDUS, iar in 2003 prima statie in tehnologie EumetCast. In 2007, sistemul EumetCast se modernizeaza prin instalarea unui sistem de receptie si prelucrare de tip “Hot Stand-by” in banda C care va asigura date, imagini si produse satelitare pentru activitatea de prognoza a vremii pe scurta si foarte scurta durata.
Imaginile satelitare si produsele meteorologice derivate din datele receptionate in timp real sunt prelucrate automat de programe specializate dezvoltate de catre specialistii Colectivului de Meteorologie Satelitara care asigura exploatarea si depanarea echipamentelor de receptie si prelucrare.
Grafice – parametri meteorologici |
Catalog – parametri meteorologici |